Rugă pentru cei adormiți. Ce să rostești pentru mântuirea celor plecați dintre noi

de: BZI.ro
09:05, 02 mai 2023

Mulți credincioși rostesc o rugă pentru cei adormiți. În amintirea celor dragi este bine să citim cât mai des cu putință rugăciuni pentru iertarea păcatelor și odihna veșnică a persoanelor dragi pe care nu le mai avem alături. Rugile pentru cei adormiți au o putere deosebtiă și se rostesc cu mintea eliberată de gânduri rele și cu multă smerenie. Iată ce să rostești pentru mântuirea celor plecați dintre noi.

Rugă pentru cei adormiți

Pentru liniștea, mântuirea și iertarea păcatelor celor plecați dintre noi este bine să rostim în fiecare zi câte o rugă pentru cei adormiți. Acestea au rolul de a păstra vie memoria celor dragi în viața noastră și de a-i ajuta pe cei plecați din această lume să aibă parte de odihnă veșnică și mântuire. Una dintre cele mai puternice rugăciuni este cea de mântuire a celor adormiți și plecați la cele veșnice.

,,Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

Pe lângă această rugăciune făcătoare de minuni și vindecătoare este bine să rostim și cea mai puternică rugăciune de liniștire. Aceasta îl ajută pe cel copleșit de probleme și necazuri să își păstreze credința statornică și să treacă mai ușor peste încercările vieții. De grabnic ajutor sunt și acatistele pentru sănătate, citite la vreme de boală trupească sau suferință sufletească.

Cum să te rogi pentru sufletele celor plecați dintre noi

În memoria celor dragi nouă, care nu mai sunt printre noi, putem citi în fiecare zi câte un acatist și o rugăciune de iertare a păcatelor și odihnă veșnică. Aceste rugi îl ajută pe cel plecat la cele veșnice să își găsească liniștea și mântuirea.

„Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte pe adormitul robul tău/ adormiţii robii tăi (se rostesc numele celor adormiți).

Doamne Dumnezeule, veselește sufletele celor chinuiți în valurile vieții. Mângâie-i pe ei la sânul Tău precum își mângâie o mamă copiii! Tatăl nostru, spune-le Tu lor: „Păcatele vi s-au iertat!”. Primește-i, Doamne, la limanul fericit și liniștit. Deschide-le cămările îngerilor și sfinților! Tatăl nostru, pe părinții și frații noștri, pe sufletele celor adormiți, învrednicește-i cu veșnica Ta bunătate. Și odihnește sufletele adormiților robilor Tăi! (se rostesc numele sufletelor celor adormiți).”

Ruga pentru cei adormiți se rostește cât mai des cu putință pentru mântuirea și odihna veșnică a celor plecați dintre noi. Aceste rugăciuni tămăduitoare se spun cu multă smerenie și cu mintea eliberată de gânduri negre.