Rozmarin, beneficii. Cât de utilă este planta și la ce o poți folosi

de: Andreea Stan
09:17, 04 dec. 2024

Rozmarinul are beneficii nebănuite, fiind un ingredient care adaugă o notă parfumată și savuroasă preparatelor. Unii oameni susțin că poate ajuta la reducerea durerilor musculare, la întărirea sistemului imunitar și la îmbunătățirea memoriei. Cu toate acestea, poate interacționa cu unele medicamente.

Oamenii îl prepară, de obicei, ca o plantă uscată întreagă sau un extract sub formă de pulbere ori fac ceaiuri din frunze proaspete sau uscate.

Rozmarin, beneficii

Rozmarinul are beneficii multiple, astfel că a fost lăudată încă din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale medicinale. Utilizările tradiționale includ ameliorarea durerilor musculare, îmbunătățirea memoriei, stimularea sistemului imunitar și circulator, precum și promovarea creșterii părului. Nu doar că are un gust bun în preparatele culinare, cum ar fi puiul și mielul cu rozmarin, dar conține și fier, calciu și vitamina B6.

Rozmarinul este o sursă bogată de antioxidanți și compuși antiinflamatori. Antioxidanții joacă un rol important în neutralizarea radicalilor liberi și în prevenirea stresului oxidativ, ambele putând contribui la prevenirea și ameliorarea afecțiunilor inflamatorii cronice. Cercetările limitate sugerează că rozmarinul poate fi benefic pentru depresie, stres și tulburări emoționale. De exemplu, un studiu din 2020, realizat pe 42 de bărbați japonezi cu tulburări de dispoziție, a concluzionat că administrarea de extract de rozmarin timp de 4 săptămâni a îmbunătățit sănătatea mintală și calitatea somnului. Cercetătorii au concluzionat că poate avea efecte benefice asupra stării de spirit și a funcției cognitive.

Rozmarinul are beneficii și asupra pielii, iar proprietățile sale antiinflamatorii ar putea ajuta în cazul unor afecțiuni inflamatorii ale pielii. De asemenea, are efecte anti-îmbătrânire asupra pielii datorită conținutului de acid carnosic, ce poate ajuta la protejarea pielii de daunele cauzate de razele UV, ceea ce poate susține îmbătrânirea grațioasă.

Moduri de utilizare

Poți folosi ierburile la gătit sau poți face un ceai de rozmarin prin infuzarea ierburilor în apă fierbinte. Băutura este foarte ușor de preparat acasă și necesită doar două ingrediente. Pune 295 de mililitri de apă la fiert și adaugă 1 linguriță de frunze de rozmarin uscate. Alternativ, le poți pune într-un infuzor de ceai și să le lași la infuzat timp de 5-10 minute, în funcție de cât de aromat vrei să fie ceaiul. Strecoară frunzele de rozmarin din apa fierbinte, folosind o sită cu găuri mici, sau îndepărtează-le din infuzorul de ceai și toarnă băutura într-o cană. Poți adăuga un îndulcitor, cum ar fi zahărul, mierea sau siropul de agave, dacă dorești.

Ceaiul de rozmarin oferă câteva beneficii potențiale impresionante pentru sănătate, poate îmbunătăți starea de spirit și sănătatea creierului și a ochilor. De asemenea, poate contribui la prevenirea daunelor oxidative care pot duce la numeroase boli cronice. Cu toate acestea, este important să fii conștient de posibilele sale interacțiuni cu anumite medicamente.

Uleiul esențial poate fi, de asemenea, utilizat prin inhalare, cunoscut și sub numele de aromaterapie, sau aplicat topic pe piele. Astfel, pune câteva picături într-un difuzor sau într-un bol cu apă fierbinte. Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate, așa că este cel mai bine să diluezi câteva picături cu un ulei purtător, cum ar fi cel de cocos sau de migdale, înainte de a-l aplica pe piele. Pentru a face ulei de rozmarin, umple o oală cu ulei de măsline și adaugă crenguțele de rozmarin, apoi gătește la foc mic timp de până la 10 minute, până când aroma de rozmarin se ridică din tigaie. Oprește focul, lasă uleiul să se răcească, apoi strecoară-l și aruncă frunzele. Uleiul de rozmarin are beneficii și pentru sănătatea pielii și poate fi refrigerat timp de până la 6 luni.