Roșu în gât la copii: Avem motive să ne îngrijorăm?

de: BZI.ro
12:41, 18 ian. 2022

Roșu în gât la copii apare, de obicei, ca urmare a unei infecții virale, cum este chiar și răceala comună cu care suntem obișnuiți. Termenul medical pentru această afecțiune este, de fapt, odinofagie, însă termenul de „roșu în gât” este mult mai popular.

Adesea, părinții se îngrijorează și consideră că acest lucru este un semnal de alarmă pentru o afecțiune mai gravă. Copiii care suferă de durere și usturime în gât pot fi foarte gălăgioși, această durere afectându-le și somnul. De aceea, părinții sunt deseori alarmați. Însă, rareori este cazul unor afecțiuni mult mai grave.

Roșu în gât la copii: Simptome care ne pot aduce motive de îngrijorare

Evident, această afecțiune este reprezentată de durerea în gât pe care o provoacă copiilor. Pe lângă durere, mai pot apărea și usturimi (senzația de zgârieturi în gât). Poate apărea și rinoreea (nasul înfundat alături de secrețiile apoase). Pe lângă acestea, vocea poate fi schimbată, răgușirea fiind alt simptom întâlnit des.

Însă, cel mai important și nelipsit simptom este creșterea temperaturii, adică febra. Dacă aceasta nu mai poate fi controlată reprezintă un motiv de îngrijorare. Deși nu sunt simptome propriu-zise, din cauza durerii, cel mic se poate opri din a mânca și a se hidrata cum trebuie. Dacă copilul nu poate fi convins să mănânce sau să bea lichide, acesta poate reprezenta un motiv de spitalizare, chiar dacă restul simptomelor nu sunt accentuate sau lipsesc.

Copiii care suferă de durere și usturime în gât pot plânge mult și nu reușesc să se odihnească cum trebuie.

Ce afecțiuni poate ascunde „roșu în gât”?

Amigdalita este una dintre cele mai cunoscute boli la nivelul gâtului. Aceasta reprezintă inflamația celor două amigdale. Atunci când apare durerea în gât la această afecțiune, putem vorbi deja despre amigdalita pultacee (atunci când amigdalele sunt mărite și acoperite cu punguțe albe care sunt pline cu puroi). În acest caz, copilul face febră și este extrem de greu de controlat. Îi va fi dificil să mănânce din cauza durerii intense, de aceea s-ar putea să refuze să se alimenteze. Pentru amigdalită este mereu nevoie de tratament cu antibiotic.

Aftele pot fi o altă cauză a durerii în gât. Părinții sunt obișnuiți să localizeze aftele bucale pe limbă, buze, însă adevărul este că acestea apar chiar și la nivelul faringelui și amigdalitelor. Acestea apar din cauza unor infecții virale (adică și la răceala comună). Pot prezenta febră, însă nu este obligatoriu.

Atunci când apare durerea în gât la această afecțiune, putem vorbi deja despre amigdalita pultacee.

Un alt diagnostic pentru roșu în gât poate fi refluxul gastro-esofagian. Totuși, acesta este un diagnostic rar pentru că este greu de determinat. Esofagita (iritarea/inflamarea la nivelul esofagului) împreuna cu refluxul gastro-esofagian pot provoca durere în gât (mai puțin acută, ci mai mult de tip cronic).

În cazul candidozei orofaringiene, febra nu este unul dintre simptome, însă durerea de gât va fi de lungă durată. De obicei, aceasta apare în urma unui tratament cu antibiotice. Ca analiză pentru determinarea acestei boli, avem exsudatul faringian. Tratamentul va consta în anumite antimicotice.

Tratarea acestor afecțiuni se poate face prin antibiotice sau remedii naturiste, în funcție de gravitatea lor.

Tratament naturist pentru roșu în gât la copii

Înafara tratamentului cu antibiotic, există căi naturiste de a minimaliza simptomele copiilor. Cel mai important este ca aceștia să se hidrateze corespunzător și să aibă parte de toate  vitaminele de care sistemul imunitar are nevoie pentru a le reface sănătatea. Pentru a îmbina aceste două cerințe, există diferite tipuri de ceai. Cele mai recomandate în acest caz sunt ceaiurile de tei, de mușețel sau gălbenele. Ceaiul sau siropul de pătlagină este cel care poate face minuni, mai ales dacă durerea de gât este însoțită de tuse.

Mierea este cunoscută în efectele sale benefice împotriva durerii în gât. Câteva lingurițe de miere naturală pe zi este indicată în combaterea inflamației.

Astfel, aflăm că roșu în gât la copii poate indica și alte afecțiuni, însă nu reprezintă mereu un motiv de îngrijorare. Există atât tratament medicamentos, cât și naturist pentru aceste boli și atâta vreme cât ele sunt administrate la timp, totul se va rezolva mai repede decât putem anticipa.

Cele mai recomandate în acest caz sunt ceaiurile de tei, de mușețel sau gălbenele.