Românii vor putea face rapelul în alt centru față de unde li s-a administrat prima doză de vaccin anti-Covid-19

de: Alexandru Ifrim
17:33, 23 apr. 2021

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, vine cu veşti bune pentru români. Acesta a vorbit despre rapel şi că va putea fi făcut într-un alt centru de imunizare față de cel în care ne-am vaccinat prima dată, numai în cazul în care nu mai sunt locuri disponibile. Pentru cei care vor să recurgă la această metodă trebuie să sune cu 72 de ore înainte pentru a anunţa centrul.

„Am luat în calcul acest lucru, dar în mod deosebit pentru tipul de vaccin în care există locuri libere în centrul în care vrei să mergi pentru rapel. De pildă, dacă în București există locuri libere, sigur că te poți duce să faci rapelul acolo, pentru că nu e absolut nicio problemă”,a precizat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță declara că se poate păstra dată sau se poate modifica în funcţie de intervalul în care este precizat pentru rapel.

„Am discutat cu colegii de la STS pentru a avea posibilitatea de a modifica centrul pentru cea de-a doua doză pe platformă. Zilele aceastea va fi deja disponibilă această facilitate, se lucrează. e va intra la rubrica „rapel” și se modifică pur și simplu centrul. Se poate păstra dată sau se poate modifica în intervalul în care este precizat pentru rapel, de 42 de zile pentru Pfizer, 35 de zile pentru Modernă și 12 săptămâni pentru AstraZeneca. Până se implementează această modificare în platformă, este preferabil să se anunţe înainte cu 72 de ore la centrul la care vrem să facem rapelul”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Am crescut capacitatea de vaccinare la nivel național”

Majoritatea persoanelor care se vaccinează sunt cele de vârsta a treia.

„Am crescut capacitatea de vaccinare la nivel național. Ieri, am vaccinat peste 90 de mii de persoane. Nu este relevant câte persoane stau în aşteptare. În ultimele 24 de ore, vorbim de peste 80 de mii de persoane programate. 90% dintre persoanele care sunt pe lista de aşteptare sunt persoane de vârsta a treia. Timpul de aşteptare este redus pe toate tipurile de centre, însă cel mai mare timp de așteptare este în centrele Pfizer”, a mai spus coodonatorul campaniei de vaccinare, care a precizat că românii se pot programa la vaccinare și prin telefon.

De la apariţia noului coronavirus, foarte multe judeţe au fost afectate. Unul dintre ele este judeţul Iaşi

Conform datelor oferite de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, până ieri 23, aprilie 2021, în judeţul iaşi s-au înregistrat 41.304 de infectări cu Covid-19, din acest total doar 812 de ieşeni au fost răpuşi de boală. În perioada 22-23 aprilie 2021 s-au înregistrat 2 decese.

Statistica privind gradul de ocupare pentru paturile de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă

9 paturi ATI la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase
4 paturi ATI la Unitatea Mobila – Spitalul de Boli Infecţioase
7 paturi ATI la Spitalul de Pneumoftiziologie
4 paturi ATI la Spitalul Municipal Paşcani
5 paturi ATI la Spitalul de Recuperare
7 paturi ATI la Spitalul CF Iaşi
15 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie
6 paturi ATI la Spitalul “Sf. Spiridon”
În momentul de faţă sunt libere 17 paturi ATI:
2 paturi ATI la Spitalul Municipal Paşcani
4 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie
7 paturi ATI la Spitalul “Sf. Spiridon”
4 paturi ATI la Unitatea Mobila – Spitalul de Boli Infecţioase

În spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 248 de paturi:
74 paturi la Spitalul de Boli Infecţioase
16 paturi ATI la Spitalul de Pneumoftiziologie
8 paturi ATI la Spitalul Orăşenesc Hârlău
13 paturi la Spitalul de Recuperare
49 paturi la Spitalul C.F Iaşi
2 paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”
26 paturi la Spitalul Militar
60 paturi la Spitalul CF Paşcani.