Românii vor primi mai mulți bani de la angajatori! Plata este obligatorie
Românii vor primi mai mulți bani de la angajatori! Este vorba despre salariații care nu și-au luat concediul de odihnă și vor să primescă bani pe concediul neefectuat. Iată în ce condiții plata este obligatorie.
Românii vor primi mai mulți bani de la angajatori!
Codul Muncii din România prevede că toți salariații au dreptul la concediu de odihnă anual plătit. Durata minimă a concediului este de 20 de zile lucrătoare pe an, dar acest număr poate fi mai mare, în funcție de prevederile din contractul individual de muncă al fiecărui angajat.
În cazul persoanelor care nu și-au luat concediul de odihnă, acestea trebuie să știe că își pot lua concediul neefectuat în anul următor. Concediul de odihnă neefectuat poate fi plătit într-o singură situație, și anume la încetarea contractului de muncă. Această lege vine în ajutorul tuturor angajaților pentru a le proteja drepturile. Sunt și firme care plătesc angajatului concediul de odihnă neefectuat, de comun acord.
Fiecare țară are propriile reguli când vine vorba de acordarea concediilor anuale pentru angajați. În România concediul minim legal este de 20 de zile, însă sunt state care oferă 28 sau chiar 30 de zile libere de odihnă. Una dintre țările care oferă salariaților un concediu de odihnă de 28 de zile lucrătoare este Estonia. Programul de lucru standard în Estonia este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Durata vacanței anuale este de 28 de zile.
Danemarca oferă cinci săptămâni de concediu plătit pe an. Angajatorii sunt obligați să ofere cel puțin trei săptămâni de concediu neîntrerupt între începutul lunii mai și sfârșitul lunii septembrie. Finlanda pune la dispoziție angajatorilor 30 de zile de concediu pe an.
10 zile de concediu în plus pentru salariați
Angajații din România pot avea încă 10 zile libere pe an pe lângă cele 21 de zile stabilite de lege. Există însă condiții pentru cei care vor să beneficieze de acest concediu de 10 zile. Angajații pot să ceară liber dacă au o problemă de sănătate sau dacă un membru al familiei este bolnav sau are un accident. Concediul de 10 zile pentru situații excepționale este plătit de angajator, însă perioada liberă trebuie recuperată. În calculul duratei concediului de odihnă anual, zilele libere luate pentru situații neprevăzute sunt considerate perioade de activitate prestată.
O altă lege recentă din Codul Muncii îi vizează pe angajații care au copii cu probleme speciale. Este vorba despre dublarea perioadei de telemuncă pentru această categorie de salariați. Legislația muncii din România vine cu o schimbare, permițând părinților care au copii cu handicap să beneficieze de o perioadă lunară dublată de telemuncă. Această inițiativă este menită să sprijine familiile cu nevoi speciale, fără a afecta bugetul public sau activitatea firmelor.
Părinții cu copii cu handicap vor putea lucra în regim de telemuncă 8 zile pe lună, față de 4 zile cât este prevăzut în prezent. Vârsta copiilor cu handicap pentru care părinții pot beneficia de aceste 8 zile de telemuncă va fi extinsă până la 18 ani, comparativ cu limita actuală de 11 ani. Părinții cu mai mult de un copil cu handicap vor primi încă două zile de telemuncă pe lună, pe lângă cele 8 zile inițiale.
Cert este că salariații pot primi bani pentru concediul de odihnă neefectuat doar la încetarea contractului de muncă.