Românii vor plăti taxe și impozite mai mari. Ce se întâmplă cu cei care dețin mai multe proprietăți
Românii vor plăti taxe și impozite mai mari începând cu anul 2025. Legea va afecta direct întreaga populație, mai ales că suntem țara cu cel mai mare număr de proprietari din Europa. Iată ce se întâmplă cu cei care dețin mai multe proprietăți.
Românii vor plăti taxe și impozite mai mari
Taxele şi impozitele pe proprietăţi (imobile şi terenuri), colectate şi utilizate de autorităţile locale, vor creşte în 2025, după intrarea în vigoare a prevederilor stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 16/2022, care schimbă esenţial modul de calcul al acestor taxe.
Analiștii financiari precizează că România este pe ultimul loc în UE la colectarea taxelor în PIB. Principalul factor care a stat la baza deciziilor de schimbare a modului de calcul al acestor taxe și impozite ține de contextul intern, național, în care România se confruntă cu situația în care bugetele locale nu colectează suficiente venituri din taxe și impozite care să acopere cheltuielile locale, astfel încât să lase loc investiţiilor.
Trebuie de știut și faptul că 2024 vine cu majorarea mai multor taxe și impozite. Cele locale, adică cele pentru casă, maşină, teren şi chiar pentru locul de parcare, vor crește cu 13,8%. Este şi cea mai mare creştere din ultimii ani și este efectul indexării cu rata inflației.
Câți bani vor scoate din buzunare cei care dețin mai multe proprietăți
Taxele pe proprietate pentru persoane fizice se calculează acum pe baza unor cifre neadaptate la valoarea de piaţă a momentului. Prin noile reglementări, baza de impozitare se va stabili în funcţie de valoarea clădirilor şi a terenurilor pe care sunt amplasate, ce va fi cuprinsă în studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România.
Taxele şi impozitele pe proprietăţi vor creşte în 2025. O categorie de români beneficiază de o reducere la impozite în 2024. Persoanele fizice care au în proprietate o clădire sau un teren situată/situat în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge, în cursul unui an calendaristic, beneficiază de o reducere la plata impozitului. Consiliile locale ar fi cele care ar hotărî să acorde aceste reduceri procentuale ale impozitelor pe clădiri pentru persoanele fizice.
Cei care nu trebuie să plătească taxe la stat sunt românii care se află în situații deosebite sau excepționale. Este vorba despre persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie și nu au mijloace pentru a-și acoperi nevoile de bază.
Dacă o persoană are amenzi pe numele ei și nu le-a plătit, nu se poate achita impozitul local. Mai întâi trebuie plătite amenzile, apoi impozitul de stat. O altă noutate în anul 2024 cu privire la impozit este aceea că o categorie de șoferi sunt scutiți de plata impozitelor. Cei care se încadrează în această categorie sunt proprietarii de vehicule istorice, dar și cei care dețin autovehicule electrice sau care au handicap grav.
Românii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având termenul său limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie. Anul 2025 se anunță a fi un an al scumpirilor. Românii vor plăti taxe și impozite mai mari decât în prezent.