Românii vor fi sufocați de noi taxe! Cine va fi obligat să scoată mai mulți bani din buzunare

de: Mirela Gabriela Todosi
16:00, 15 nov. 2024

Românii vor fi sufocați de noi taxe! Începând din anul 2027, în România se va impune o taxă pe carbon care va afecta prețul combustibililor auto și gazelor naturale consumate în gospodării. Iată cine va fi obligat să scoată mai mulți bani din buzunare.

Românii vor fi sufocați de noi taxe!

Pe români îi așteaptă noi taxe și scumpiri. În contextul introducerii sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (ETS2) se vor înregistra și creșteri semnificative ale costurilor pentru consumatori.

De exemplu, după adoptarea noilor taxe, o gospodărie cu un consum lunar de gaze naturale de 100 de metri cubi va plăti aproximativ 40 de lei în plus pe lună. Prețul carburanților va crește cu până la 60 de bani pe litru pentru benzină și motorină.

Banii obținuți din taxele pe carbon vor fi alocați Fondului Social pentru Climă (FSC). FSC este un instrument care vizează sprijinirea gospodăriilor vulnerabile și utilizatorilor de transport în fața creșterii costurilor cu combustibilii fosili.

Fondul Social pentru Climă va facilita investițiile în soluții cu emisii reduse de carbon și va oferi un sprijin financiar pentru grupurile vulnerabile.

Prețuri mai mari la facturi începând de anul viitor

Prețurile la gaze vor fi cu până la 0,5% mai mari până la data de 31 martie 2025, iar după 1 aprilie 2025, creșterile ar putea ajunge până la 26%. Aceste ajustări se vor transpune în costuri mai ridicate pentru consumatori, influențând facturile la gaze pe termen lung.

,,Evoluţiile bursiere arată tendinţe de creştere a preţului la gaze, care se vor transpune în creşteri de preţ la consumatorul final, care va achita faţă de preţul plătit acum cu până la 0,5% preţuri mai mari până la data de 31 martie 2025 şi cu până la 26% mai mari după 1 aprilie 2025.”, arată Asociaţia Energia Inteligentă.

De anul viitor, taxele la salubrizare se vor scumpi. Sumele vor fi diferite, de la un județ la altul. De exemplu, în Constanța, un proiect al Consiliului Local vizează creșterea cu 150% a taxei de gunoi, de la cea mai mică valoare din țară. Astfel, constănțenii ar putea plăti 20 de lei lunar pentru colectarea gunoiului începând cu 1 ianuarie 2025, față de 8 lei, cât plătesc acum.

În prezent, prețul plătit de români pentru colectarea gunoiului menajer variază între 8 lei lunar (Constanța și Sectorul 3 din Capitală) și 38 de lei (Iași). Alte municipii în care taxele pe gunoi depășesc suma de 30 de lei sunt Oradea și Buzău. Alte orașe care au anunțat scumpiri ale taxei de gunoi pentru 2025 sunt Pitești și Drobeta Turnu Severin, unde se va plăti cu un leu mai mult la factura de salubrizare, de la 1 ianuarie 2025.

În Brașov, taxa ajunge la 26 de lei, în timp ce la Craiova este de 18 lei pe lună de persoană. La Sibiu, în schimb, o persoană dintr-o locuință plătește 16 lei pe lună. În Cluj, se ține cont de principiul ,,plătești cât produci“, existând tarife distincte în funcție de fiecare serviciu de salubritate. Anul 2025 va veni cu scumpiri pentru toți românii. Scumpirile la întreținere vor începe din această iarnă. La iarnă, România va fi nevoită să cumpere și mai multă energie la prețuri mai mari, iar asta se va vedea pe facturile cetățenilor.