Românii vor avea de plătit o nouă taxă! Este vorba despre locuitorii din Focșani care vor avea de achitat o sumă lunară, numită controversata „taxă pe lumină.” Iată cât vor scoate cetățenii din buzunare pentru iluminatul stradal.
Românii vor avea de plătit o nouă taxă!
O taxă specială a stârnit controverse printre locuitorii din Focșani, și anume impozitul pe iluminatul public. Mulți cetățeni consideră această taxă ca fiind abuzivă, motiv pentru care aproximativ 2.000 de persoane au inițiat o petiție prin care solicită anularea acestei măsuri. Cu toate acestea, reprezentanții Primăriei Focșani au declarat că „taxa de iluminat asigură mentenanța rețelei de iluminat public din întreg Municipiul Focșani” și au subliniat că suma percepută nu este una mare, iar locuitorii vor avea de plătit doar 0,25 de lei în plus pe zi.
Anunțul primăriei a stârnit și mai multă revoltă deoarece costurile pot ajunge între 30 și 400 de lei pe lună. Locuitorii din Focșani sunt nevoiți să scoată bani din buzunare pentru a plăti iluminatul stradal. Conducerea primăriei a anunțat că sumele colectate din această taxă sunt destinate întreținerii, modernizării și asigurării iluminatului public stradal.
Taxa de paragină pentru români
Anul 2025 a venit cu taxe și impozite în plus pentru români. Una dintre ele este taxa pe paragină. Proprietarii de clădiri și terenuri care nu au grijă de ele și le abandonează vor avea de plătit o taxă de paragină. Taxa pe paragină creşte cu până la 500% din ianuarie 2025. Noua lege a intrat deja în vigoare în anumite zone ale țării. De exemplu, asta îi așteaptă pe proprietarii imobilelor degradate din municipiul Caransebeş. Decizia de supraimpozitare a clădirilor neîngrijite se aplică în mai multe județe.
Şi la Piteşti, în Argeş, românii care își lasă proprietățile neîngrijite sau în paragină vor plăti impozit de până la 500% mai mare. Majorarea impozitelor cu 500% a fost posibilă la Pitești prin decizie de Consiliu Local și se aplică tuturor celor care nu își îngrijesc casele sau terenurile. De ceva timp, şi Primăria Făgăraş din judeţul Braşov a decis să impună un impozit de la 300% până la 500% pentru clădirile degradate. În Codul fiscal, este precizat la art. 489 alin. (5) că impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite va putea fi majorat cu până la 500%.
Dacă în București și în alte zone ale țării proprietarii de clădiri degradate vor avea de plătit un impozit mult mai mare, proprietarii de apartamente din Craiova vor beneficia de 50% reducere la impozitul pe clădiri, dar în anumite condiții. Proprietarii clădirilor rezidențiale care investesc în reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei blocurilor vor beneficia de această reducere. Reducerea se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, pentru solicitările depuse până la 31 martie 2025, cu condiția ca documentele justificative să fie emise până la 31 decembrie 2024. Primăria subliniază că această inițiativă are un impact pozitiv asupra aspectului urban al orașului și contribuie la creșterea calității vieții cetățenilor.
Și taxa impusă cetățenilor din Focșani a stârnit un val de controverse. Este vorba despre taxa pentru iluminatul stradal, pe care locuitorii trebuie să o plătească, la inițiativa primăriei. Cetățenii sunt revoltați și vor să inițieze o petiție prin care cer anularea taxei pentru iluminatul public.