Românii sunt tot mai îngrijorați că își vor pierde locul de muncă! Iată ,,inamicul” care ar putea schimba radical piața muncii

de: Mirela Gabriela Todosi
16:00, 23 dec. 2024

Românii sunt tot mai îngrijorați că își vor pierde locul de muncă! Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că noua tehnologie avansată va duce la pierderea multor joburi în țară. Iată ,,inamicul” care ar putea schimba radical piața muncii.

Românii sunt tot mai îngrijorați că își vor pierde locul de muncă!

Românii se află în topul europenilor care se tem cel mai mult că Inteligența Artificială îi poate lăsa fără loc de muncă sau că vor fi nevoiți să recurgă la reconversii profesionale. Această percepție plasează România în top față de media globală, îngrijorările românilor fiind mai mari decât în alte țări europene precum Germania, Spania, Ungaria sau Polonia.

O analiză recentă făcută de Ipsos arată că 65% dintre români consideră că este probabil ca AI să ducă la pierderea unui număr semnificativ de joburi, cu 6% mai mulți față de anul trecut.

Totodată, 37% dintre români consideră că Inteligența Artificială va duce la apariția multor joburi noi în România. De asemenea, românii sunt printre cei mai încrezători, din țările analizate, în securitatea datelor lor pe Internet.

Cum va schimba Inteligența Artificială piața muncii

Inteligența Artificială câștigă tot mai mult teren pe piața muncii. Inteligența Artificială începe să fie folosită în multe domenii. Printre acestea se numără medicina, industria alimentară, turism, industria constructoare de mașini și altele. Conform specialiștilor, AI va avea un impact major asupra mai multor sectoare de activitate în următorii ani. Angajații din mai multe sectoare se tem că își vor pierde locurile de muncă din cauza Inteligenței Artificiale. Un raport recent arată că 89% dintre șefii companiilor mari consideră că noua tehnologie va deveni necesară în anul 2025, iar 73% dintre antreprenori sunt pregătiți să investească sume importante în noua tehnologie.

De asemenea, continuă să crească îngrijorările cu privire la modul în care se vor schimba diverse industrii și locuri de muncă pe măsură ce AI va prolifera pe piață. Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei. Inteligența Artificială va schimba piața muncii pe viitor, susțin experții. Ca urmare, unele joburi o să dispară, pe când altele vor fi din ce în ce mai căutate.

Capacitățile de Inteligență Artificială au crescut vertiginos în ultimii ani, suficient de repede încât autoritățile de reglementare, companiile și consumatorii încă își dau seama cum să folosească tehnologia în mod responsabil. Un studiu recent a arătat ce locuri de muncă va înlocui Inteligența Artificială. Unele dintre job-urile cu cele mai mari scoruri AI au fost locurile de muncă care necesită o educație avansată și abilități specializate. În fruntea listei se află tehnicienii cardiovasculari, tehnicienii de inginerie a sunetului și tehnologii din sfera medicinei nucleare. Alte ocupații amenințate de Inteligența Artificială sunt controlorii de trafic aerian, tehnologii în imagistică prin rezonanță magnetică și chiar neurologii.

În domeniul sănătății, studiul a constatat că 60% dintre sarcinile efectuate de tehnologii cardiovasculari și 48% dintre cele efectuate de tehnologii RMN ar putea fi influențate de AI. Afectați de AI vor fi și cei care lucrează în sectorul tehnologiei informației. S-a constatat că 47% dintre sarcinile dezvoltatorilor de software și 40% dintre sarcinile programatorilor de computere pot fi realizate cu succes de AI. Sectorul de producție va fi și el influențat de Inteligența Artificială. Studiul a constatat că 45% dintre sarcinile efectuate de operatorii de camioane industriale și tractoare și 40% din sarcinile celor care forează pot fi făcute cu ajutorul AI.

Câteva profesii vor dispărea de pe piața muncii, iar oamenii vor fi puși în situația de a face reconversii profesionale. O statistică recentă a arătat că românii sunt îngrijorați când vine vorba de Inteligența Artificială și de posibilitatea ca aceasta să ducă la schimbări radicale privind locurile de muncă.