Românii riscă să ajungă la închisoare dacă utilizează acest tip de acte
Mare atenție pentru toți cei care încearcă să folosească adeverințe false de vaccinare, de trecere prin boală sau certificate digitale COVID-19, care nu sunt autentice! Riscă să răspundă penal și să ajungă după gratii.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a atras atenția recent că au fost deschise 16 dosare penale pentru infracțiunea de fals și uz de fals pentru tot atâția cetățeni care au prezentat, pe Aeroportul din Iași, reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) adeverințe de vindecare eliberate de autoritățile engleze ce erau falsificate.
Conform unui comunicat al MAI, polițiștii români au fost sesizați cu privire la faptul că, în ultima perioadă de timp, medici din cadrul DSP Iași, care participau la triajul epidemiologic pe Aeroportul Iași, au constatat că o parte a cetățenilor ce revin în România din Marea Britanie și, în special, persoanele care aveau plecarea de pe Aeroportul Luton, prezintă o adeverință eliberată de autoritățile engleze, din care rezultă că au avut și s-au vindecat de COVID-19. Pasagerii care prezentau aceste documente au avut perioada îmbolnăvirii în intervalul 15-30 mai 2021, considerând prin acest lucru că actele sunt falsificate.
În urma unei acțiuni efectuate ulterior sesizări făcute de DSP Iași, s-a descoperit, la un zbor dinspre aeroportul Luton, că, dintre cei 44 de pasageri, 11 aveau adeverințe false și au recunoscut acest lucru.
În acest context, MAI reamintește că falsul și uzul de fals, fie că este vorba de adeverințe de vindecare sau de certificatele digitale COVID-19, constituie infracțiune și se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani.
Aceeași infracțiune o săvârșesc și cei care folosesc o adeverință falsă de vaccinare sau de trecere prin boală, în format fizic sau electronic, pentru a intra la diverse evenimente sau localuri.
Codul penal român are un capitol întreg dedicat falsului în înscrisuri.
Prima infracțiune din șir este chiar falsul material în înscrisuri oficiale: „falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecințe juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani” (iar tentativa se pedepsește).
Așadar, o pedeapsă între șase luni și trei ani pentru cei care își fabrică adeverințele false.
Doar că în Codul penal se sancționează și uzul de fals, iar cel care a contrafăcut singur adeverința, pe care apoi a și folosit-o, va răspunde și pentru falsificare, și pentru folosire. Uzul de fals înseamnă folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecințe juridice și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă (penală, nu contravențională), când înscrisul este oficial, cum e cazul adeverinței de vaccinare. Dacă falsul a fost făcut de altcineva, cel care s-a folosit de adeverința falsă va răspunde doar pentru uz de fals.