Românii preferă banii cash! Nu au încredere în bănci

de: cristian.george
15:43, 20 aug. 2024

O statistică recentă arată că românii preferă banii cash neavând încredere în bănci. De altfel, indirect, statul român încearcă să limiteze plățile cash pe motiv că ar preveni evaziunea fiscală. Topul ne plasează pe prima poziție din Europa de est și centrală.

Pe de altă parte nici băncile nu au o ofertă atractivă în ceea ce privește conturile de economii. Dobânzile la depozitele bancare sunt în scădere comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Românii preferă banii cash! Nu au încredere în bănci

Românii preferă banii cash, la saltea, și nu au încredere în bănci. Asta e concluzia celui mai recent sondaj care a fost făcut în 9 țări din vecinătatea Austrieri. Sondajul a fost făcut de Banca Națională a Austriei și arată că suntem pe ultimul loc în Europa de este și centrală la acest capitol. Interesant este faptul că românii își țin economiile cash în euro, nu neapărat în lei.

Sondorii au întrebat mai mulţi cetățeni din diverse țări cum ar prefera să-și țină economiile care ar reprezenta două salarii nete. O treime dintre cetățenii românii au arătat că ar prefera să-i țină în euro, în timp ce 17% dintre polonezi, un sfert dintre maghiari și 11% dintre cehi ar prefera același lucru.

La capitolul creditare, românii ar dori această finanțare pentru a folosi banii la achiziționarea de case sau autoturisme. Pe de altă parte, vecinii noștri bulgar ar folosi banii pentru consum sau renovarea casei, la fel și cehii, maghiarii sau sârbii.

Cererea de credite pentru terenuri și locuințe a cunoscut o creștere semnificativă în trimestrul I 2024, iar băncile se așteaptă ca această tendință să continue și în trimestrul al II-lea, după cum precizează majoritatea instituțiilor de credit.

Motivele creșterii din T1 și a celei așteptate din T2 sunt legate de o relaxare a standardelor de creditare ipotecară. Băncile au raportat, în proporție de 76% că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas aproximativ constant în T1 2024, în timp ce 24% au indicat o creștere de preț

Puțini români ar lua credite bancare pentru a înveşti în educație

Din păcate, când vine vorba de a lua credite bancare pentru a înveşti în educație, doar 0,6% dintre români ar face acest lucru. Strâns legată de educație observăm faptul că doar 10% dintre respondenţi cu studii primare au încredere în bănci, comparativ cu o treime dintre cei cu studii superioare.

Sondajul a fost dat publicării în iulie anul curent și a fost făcut în țările: România, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Polonia, Macedonia de Nord sau Bosnia Herțegovina. Sondajul mai arată, printre altele, faptul că românii au o încredere mică în propria monedă. Așadar, alături de unguri, românii au un scor mic la întrebarea: ”Credeți că peste 5 ani moneda națională va fi foarte stabilă și de încredere?”.

Tinerii sub 34 de ani au cel mai ridicat grad de încredere în sistemul bancar (peste 30%) iar cei de peste 55 de ani sunt cei mai reticenți. Așadar, românii preferă banii cash pentru că nu au încredere în bănci, iar statul român a încercat în repetate rânduri să limiteze plățile de acest tip.