Românii, obligați să își întrețină rudele care nu se pot descurca singure! Legea a stârnit deja controverse

de: Mirela Gabriela Todosi
07:30, 02 dec. 2024

Românii vor fi obligați să își întrețină rudele care nu se pot descurca singure! Obligația de întreținere include hrană, locuință, îmbrăcăminte, bani, pentru rudele aflate în situații de dificultate. Românii vor trebui să își ajute rudele vulnerabile, adică bătrânii, persoanele cu handicap sau copiii. Legea a stârnit deja controverse.

Românii, obligați să își întrețină rudele care nu se pot descurca singure!

O nouă lege îi obligă pe români să își ajute rudele la greu, dacă își asumă rolul de tutore sau de debitori. Legea din Codul Civil prevede această datorie, care vizează persoanele vulnerabile, care nu se pot descurca singure. În cazul persoanelor bolnave, a bătrânilor, a persoanelor cu handicap grav sau a copiilor, legea stabilește clar cine sunt persoanele care trebuie să contribuie la întreținerea rudelor.

Responsabilitatea revine soților, părinților și copiilor, dar la fel de bine vor fi implicați și frații, nepoții sau bunicii. Dacă cei mai apropiați din punct de vedere al rudeniei nu pot asigura întreținerea, obligația poate fi transferată altor rude.

Valoarea întreținerii rudelor aflate în dificultate se stabilește pe baza nevoilor acestora, dar și având în vedere venitul celui responsabil de întreținere. Fie se poate asigura furnizarea bunurilor lunare necesare traiului, fie se poate stabili legal un venit lunar. Noua lege a declanșat controverse printre români.

Bani de la stat pentru cei care au grijă de părinți sau bunici

Persoanele tinere care stau cu părinții și bunicii și au grijă de aceștia pot beneficia de bani de la stat. Noua lege a intrat în vigoare în Spania. Statul spaniol, prin intermediul Agenției Fiscale, acordă un ajutor financiar important gospodăriilor în care locuiesc pensionari cu venituri mici, ajutându-i să își acopere cheltuielile lunare. Cei care au grijă de părinți sau bunici în vârstă de cel puțin 65 de ani pot primi de la statul spaniol 1.150 de euro. Dacă bătrânul are peste 75 de ani, statul mai acordă în plus 1.400 de euro. Programul de stat a fost creat pentru a veni în ajutorul vârstnicilor și pentru a oferi sprijin celor care au în îngrijire persoane trecute de o anumită vârstă.

Pentru ca o persoană care stă cu părinții sau bunicii să beneficieze de ajutorul financiar de la stat  seniorul trebuie să aibă statutul de ascendent, adică să fie părinte, bunic, străbunic, rudenia fiind stabilită prin sânge sau printr-un act de adopție. Totodată, ascendentul trebuie să întrunească limita de vârstă și să fi locuit cu contribuabilul pentru cel puțin șase luni, având un venit anual mai mic de 8.000 de euro.

O altă lege îi vizează pe bunici. Regula se aplică în Suedia și vine, de această dată, în ajutorul copiilor. Bunicii pot beneficia de concediu parental plătit. Conform legii, părinții pot transfera o parte din indemnizația lor de concediu parental bunicilor copilului pentru ca aceștia să aibă grijă de el. Un cuplu de părinți poate transfera un maxim de 45 de zile altor persoane, în timp ce un părinte singur poate transfera 90 de zile de concediu parental plătit bunicilor care au grijă de nepoți. Suedia a adoptat o nouă lege, care permite bunicilor să beneficieze de concediu parental plătit atunci când au grijă de nepoții lor, pe o perioadă de până la trei luni din primul an de viață al unui copil.

În România, cetățenii pot fi obligați să își ajute rudele aflate în situații de dificultate. Părinții, copiii sau frații trebuie să îi susțină financiar pe cei din familie care au probleme grave de sănătate.  Codul Civil prevede această datorie, ce vizează persoanele vulnerabile, care nu se pot descurca singure.