Românii nu mai fac față scumpirilor. Iată ce decizie au luat tot mai mulți cetățeni
Românii nu mai fac față scumpirilor. Salariile mici și taxele mari îi fac pe români să se descurce tot mai greu cu cheltuielile lunare. Institutul Național de Statistică arată că în anul 2023, o familie a avut venituri de 7.175 lei, adică 2.872 lei pe persoană, şi cheltuieli de 6.223 lei. Iată ce decizie au luat tot mai mulți cetățeni.
Românii nu mai fac față scumpirilor
Nivelul de trai al românilor este tot mai scăzut și asta din cauza scumpirilor. Taxele mari și salariile mici îi determină pe români să fie atenți când vine vorba de listele de cumpărături. O statistică recentă arată că cetățenii se descurcă tot mai greu cu cheltuielile lunare.
„Veniturile totale medii lunare au reprezentat în anul 2023, în termeni nominali, 7.175 lei pe o gospodărie, reprezentând 2.872 lei pe o persoană, în creştere cu 11%, respectiv, cu 11,5% faţă de anul 2022. Cheltuielile totale medii lunare ale populaţiei au fost în anul 2023, de 6.223 lei pe o gospodărie (2.491 lei pe o persoană) şi au reprezentat 86,7% din veniturile totale, în creştere cu 612 lei faţă de anul 2022.”, arată datele INS.
Angajații români plătesc cele mai mari contribuții la stat. Românii achită printre cele mai mari taxe din Europa. Mulți români se plâng de faptul că rămân cu foarte puțini bani din salariul lunar. La un venit de 4.000 de lei, adică salariul medi, statul oprește 144 de lei sub formă de impozit, după care, la fondul de pensii ajung 1.697 de lei. De asemenea, românii mai plătesc 679 de lei la asigurări de sănătate și alți 153 de lei ca fond de șomaj.
După dările la stat, angajații mai cheltuiesc aproximativ 30% din salariu pe alimente. După carburant vin facturile, dări care nu sunt scutite de taxa pe valoare adăugată. La eclectricitate statul oprește 19%. Odată achitate aceste dări și taxe, urmează impozitele sub diverse forme, mașini, imobile, dar și servicii publice. Astfel, din 4.000 de lei, aproximativ 25% ajung la stat.
Pe ce dau cetățenii cei mai mulți bani
Cea mai mare parte din bani este alocată, lună de lună, produselor alimentare, care sunt tot mai scumpe, și băuturilor nonalcoolice. Acestea au o pondere de peste 34% din venit. Mulți bani, mai exact 15% din venituri, se duc și pentru cheltuielile locuinței, respectiv facturile la apă, gaze sau electricitate.
În condițiile în care preţurile tuturor produselor și serviciilor s-au majorat, românii au ajuns să aloce 8% pentru articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte și alte 7 procente din veniturile lunare pentru transport. Din cauza scumpirilor, românii scurtează lista de cumpărături. Mulți urmăresc reducerile chiar și când vine vorba de alimentele de bază. Față de 2021, plătim cu 30% în plus per vizită la magazin. Scumpirile din ultimii ani i-au făcut pe români să fie mai calculați atunci când merg la magazin.
Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 14 procente, produsele de igienă cu 16%, iar produsele de curățat costă cu 15% mai mult. O familie cu doi copii cheltuie lunar pe cumpărăturile casei peste 2.400 de lei. Specialiștii în domeniul economic trag un semnal de alarmă în privința scumpirilor.
„Creșterea prețurilor este mai mare decât creșterea salariilor și veniturilor, de asta am ajuns în această situație și, din păcate, și anul acesta inflația este estimată relativ ridicată față de alte state europene. Asta ne va afecta și mai mult puterea de cumpărare, pentru că nici nu vom avea parte de creșteri de salarii, mai ales în privat.”, sunt de părere specialiștii în domeniul economic.