Românii își pot crea o identitate digitală! Iată cum funcționează sistemul RoeID
Românii își pot crea o identitate digitală! Autoritățile au anunțat că sistemul de identificare electronică este de încredere și este conform cărții de identitate existente la momentul actual în România. Prin identitatea digitală, cetățenii pot avea acces mai ușor la anumite servicii. Iată cum funcționează sistemul RoeID.
Românii își pot crea o identitate digitală!
Românii care și-au creat o identitate digitală prin aplicația ROeID vor putea să se identifice și să se autentifice și în alte sisteme informatice ale statelor membre UE și vor avea acces online la platforme informatice ale instituțiilor publice din țară.
„ROeID beneficiază de cele mai avansate soluții de securitate cibernetică și asigură posibilitatea interacționării rapide cu administrația, cu un singur set de credențiale. Cetățenii au acces la toate operațiunile digitale indiferent dacă se află în țară sau străinătate, pot să plătească taxe, impozite pot solicita și obține diverse documente și beneficiază de numeroase servicii.”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.
Aplicația RoeID va fi utilă pentru autentificarea cetățenilor în platformele primăriilor și ale altor instituții. În prezent, ROeID este interconectată cu Ghișeul.ro, PCUe, ANRE și alte platforme ale primăriilor.
Ce trebuie să facă persoanele care vor să aibă identitate electronică
Pentru a-și crea identitatea digitală, românii au nevoie de un telefon smartphone Android sau iPhone, pe care să instaleze aplicația de mobil ROeID, și de cartea de identitate.
Potrivit autorităților, crearea contului ROeID presupune 5 pași:
- Deschizi aplicația și introduci datele personale prin fotografierea buletinului
- Faci un selfie din aplicație
- Filmezi un clip video mișcând capul
- Filmezi în continuare cartea de identitate
- Înregistrezi un clip audio-video în care citești textul afișat de aplicație
Odată validată solicitarea, primești un mesaj de confirmare pe adresa de e-mail furnizată în procesul de înregistrare și o notificare în aplicația mobilă ROeID de unde îți stabilești mai departe o parolă. Cu acest set unic de date de acces te poți înregistra în orice sistem IT al statului care se va interconecta la ROeID, cu opțiunea de login, de conectare cu ROeID, marcată printr-un buton specific – „Autentificare cu ROeID.”
Românii își pot crea identitate digitală cu ajutorul unui nou sistem numit RoeID. Astfel, cetățenii vor avea acces pe platformele online ale instituțiilor publice, vor putea plăti taxe și impozite mult mai rapid și ușor și vor avea posibilitatea de a solicita documente oficiale în format online.
O altă noutate în următorii ani va fi cartea de identitate cu amprente digitale și faciale. În România, măsura va fi implementată prin introducerea buletinului electronic până în august 2031. Acesta va conține amprentă facială şi două amprente digitale. Datele cu caracter personal care se înscriu pe cartea electronică de identitate sunt următoarele: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; prenumele părinţilor titularului; un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz,certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea suntdefinite în legislaţia din domeniu; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete. După personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg imediat prin procedură automată şi ireversibilă. Cert este că buletinele actuale trebuie înlocuite în totalitate de cele cu amprente digitale până în anul 2031.