Românii consumă puțină cafea dar mai scumpă decât în Italia sau Spania. Suntem pe ultimele locuri în Europa
O statistică publicată recent arată că românii consumă mai puțină cafea decât cei din Italia sau Spania, dar plătește mai mult per fiecare ceașcă. Suntem pe ultimele locuri în Europa, iar asta înseamnă că există
Cafeaua, recunoscută pentru numeroasele sale beneficii, este fără îndoială una dintre cele mai populare băuturi la nivel global. Mulți o savurează pentru gust, în timp ce alții o consumă pentru a-și spori energia. În România, consumul anual de cafea este de aproximativ 3 kg pe persoană, semnificativ mai redus în comparație cu țări precum Italia, Germania, Finlanda și Suedia, unde consumul mediu pe locuitor se ridică la 6-7 kg pe an. Beneficiile cafelei consumată responsabil sunt extrem de mari. Este important să nu se facă exces de cafea și să fie preparată corespunzător. De exemplu, automatele de cafea stradale nu reprezintă o alternativă sănătoasă.
Românii consumă puțină cafea dar mai scumpă decât în Italia sau Spania
România se află printre țările cu cel mai scăzut consum de cafea din Europa, dar mai scumpă decât în Italia sau Spania conform unei analize realizate de cafely.com, bazată pe datele furnizate de Organizația Internațională a Cafelei. Potrivit acestei analize, un român consumă în medie mai puțin de o ceașcă de cafea pe zi.
Conform sursei citate, un român consumă de peste cinci ori mai puțină cafea decât un locuitor din Luxemburg. Luxemburgul se află, de altfel, în fruntea clasamentului european privind consumul de cafea.
Printre țările din topul consumului se numără și Norvegia, Germania, Franța și Italia, unde locuitorii beau în medie mai mult de o ceașcă de cafea pe zi. Totuși, dacă analizăm prețul plătit de europeni pentru o cafea, observăm că nordicii sunt cei care cheltuie cel mai mult, cu peste 3,7 dolari pe o ceașcă.
În contrast, italienii plătesc aproximativ 1,54 dolari pentru o cafea, potrivit analizei Cafely. În România, însă, o cafea este mai scumpă, un român achitând în medie 2 dolari pe ceașcă.
Doar în Ungaria, Malta și Slovacia se consumă mai puțină cafea
Deși România se situează aproape de finalul clasamentului în ceea ce privește consumul de cafea, există totuși țări cu un consum și mai redus, precum Ungaria, Malta și Slovacia. În ultimii ani, în România s-a observat o tendință de substituire a consumului de cafea acasă cu cel de la cafenele, lucru evidențiat de creșterea numărului acestora.
Cercetătorii susțin că nivelul de cortizol, un hormon responsabil cu gestionarea stresului, atinge maximele în intervalele 8-9 dimineața, la ora 13:00 și între 17:30 și 18:30 seara. Din acest motiv, este indicat să consumați cafea în intervalele 9:30-11:30 dimineața sau între 13:00 și 17:00. Specialiștii recomandă consumul de cafea în aceste perioade când nivelul de cortizol este mai scăzut, pentru a maximiza efectele energizante ale băuturii.
Potrivit unei analize recente a ZF, numărul cafenelelor din România a ajuns în acest an la aproape 1.000, cu aproximativ 500 de noi unități deschise în ultimii cinci ani. Conform datelor Allegra World Coffee Portal, care analizează periodic doar cafenelele aparținând lanțurilor mari, nu și pe cele independente, acest sector este caracterizat de frecvente deschideri și închideri de unități, făcându-l dificil de monitorizat. Așadar, românii consumă mai puțină cafea decât alte țări, existând o piață care se poate extinde surprinzător.