Românii, cei mai săraci din Europa. Top țări cu cele mai mari salarii
Românii sunt cei mai săraci din Europa. Salariul minim din țările Uniunii Europene a crescut constant, însă țara noastră se află pe un loc rușinos în clasamentul salariilor din UE. Iată un top țări cu cele mai mari salarii.
Românii, cei mai săraci din Europa
Românii se află într-un top al rușinii când vine vorba de salarii la nivel european. Salariul minim ar trebui să fie de cel puțin 60% din venitul mediu brut din fiecare țară membră UE. Altfel stau lucrurile când vine vorba de România.
Valoarea salariului minim variază însă foarte mult de la un stat la altul. În timp ce în Luxemburg salariul minim este de 14,86 euro/oră, cel mai mare din UE, România și Bulgaria rămân țările cu cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană.
Într-un clasament recent realizat de UE, România se află pe poziția 21, ocupând penultima poziție. Iată clasamentul salariului minim oferit în țările UE:
- Luxemburg: 14,86 euro pe oră;
- Olanda: 13,27 euro pe oră;
- Irlanda: 12,70 euro pe oră;
- Germania: 12,41 pe oră;
- Belgia: 12,09 euro pe oră;
- Franța: 11,65 euro pe oră;
- Slovenia: 7,25 euro pe oră;
- Spania: 6,87 euro pe oră;
- Polonia: 6,10 euro pe oră;
- Cipru: 6,06 euro pe oră;
- Lituania: 5,65 euro pe oră;
- Malta: 5,34 euro pe oră;
- Estonia: 4,86 euro pe oră;
- Croația: 4,86 euro pe oră;
- Portugalia: 4,85 euro pe oră;
- Cehia: 4,69 euro pe oră;
- Grecia: 4,51 euro pe oră;
- Slovacia: 4,31 euro pe oră;
- Grecia: 4,51 euro pe oră;
- Ungaria: 4,02 euro pe oră;
- România: 3,99 euro pe oră;
- Bulgaria: 2,85 euro pe oră.
Când se va implementa salariul minim european
Pentru a combate discrepanțele salariale în UE, se dorește implementarea salariului minim european, inclusiv în România. România face parte din grupul țărilor cu venituri minime statutare, adică în grupul majoritar al statelor cu venituri reglementate prin legi sau statute. Din păcate, România nu se situează pe o poziție avantajoasă când vine vorba despre salariul minim garantat la nivel național.
Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Cel mai târziu ar trebui să intre în vigoare în 15 noiembrie 2024. Două milioane de români câștigă în prezent salariul minim pe economie. Angajații români plătesc cele mai mari contribuții la stat. Românii achită printre cele mai mari taxe din Europa. Din salariul brut se reține impozitul pe venit, dar și contribuțiile CAS și CASS.
Mulți români se plâng de faptul că rămân cu foarte puțini bani din salariul lunar. La un venit de 4.000 de lei, adică salariul medi, statul oprește 144 de lei sub formă de impozit, după care, la fondul de pensii ajung 1.697 de lei. De asemenea, românii mai plătesc 679 de lei la asigurări de sănătate și alți 153 de lei ca fond de șomaj.
După dările la stat, angajații mai cheltuiesc aproximativ 30% din salariu pe alimente. După carburant vin facturile, dări care nu sunt scutite de taxa pe valoare adăugată. La eclectricitate statul oprește 19%. Odată achitate aceste dări și taxe, urmează impozitele sub diverse forme, mașini, imobile, dar și servicii publice.
Ministerul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că lucrează la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.