Românii care vor să își cumpere un apartament în 2025 trebuie să știe asta! Ce se întâmplă cu avansul solicitat de către dezvoltatorii imobiliari
Românii care vor să își cumpere un apartament în 2025 trebuie să știe asta! Un nou proiect de lege va aduce o schimbare majoră pe piața imobiliară din țară. Sunt vizate câteva modificări privind antecontractul de vânzare-cumpărare, dar și banii care trebuie dați la semnarea contractului pentru locuință. Iată ce se întâmplă cu avansul solicitat de dezvoltatorii imobiliari.
Românii care vor să își cumpere un apartament în 2025 trebuie să știe asta!
Un proiect de lege recent propune limitarea avansului solicitat de dezvoltatorii imobiliari la semnarea unui antecontract de vânzare-cumpărare la cel mult 10% din valoarea totală a tranzacției. Această inițiativă legislativă are ca scop protejarea intereselor cumpărătorilor. În prezent, dezvoltatorii imobiliari din România solicită avansuri semnificative la momentul încheierii antecontractelor, uneori chiar aproape toată suma cât valorează locuința. Legea vine în autorul românilor mai ales că se anunță scumpiri pe piata imobiliară în acest an.
Noul proiect legislativ are scopul de a proteja cumpărătorii de riscurile financiare și de a reduce posibilele litigii imobiliare. Un antecontract de vânzare-cumpărare reprezintă o promisiune între vânzător și cumpărător de a facilita ulterior tranzacția. Deși nu este obligatoriu prin lege, acest document este larg utilizat în piața imobiliară din România, fiind considerat o garanție pentru ambele părți.
Prin semnarea unui antecontract, cumpărătorul își asigură rezervarea imobilului, iar vânzătorul beneficiază de o confirmare fermă a intenției de cumpărare. Totodată, antecontractul facilitează obținerea unui credit ipotecar, deoarece reprezintă o dovadă concretă a tranzacției în desfășurare.
La ce trebuie să fie atenți cei care achiziționează o locuință
Înainte de semnarea unui contract de vânzare autentic, verificarea documentației este esențială pentru eliminarea riscurilor asociate achiziției. În situația în care una dintre părți nu își respectă obligațiile asumate prin antecontract, se poate solicita rezoluțiunea acestuia. Rezoluțiunea este o sancțiune legală care anulează contractul. Noua lege aflată în dezbatere dorește impunerea unui avans de doar 10% și nu mai mult, cât cer în prezent dezvoltatorii imobiliari.
Majoritatea românilor optează pentru creditul ipotecar atunci când vor să își cumpere o locuință. Creditul ipotecar este un tip de împrumut acordat de către o instituție financiară, precum o bancă sau o societate de credit, care este garantat de o ipotecă asupra unei proprietăți imobiliare. În schimbul sumei împrumutate, beneficiarul creditului se angajează să plătească rate periodice, pe o perioadă prestabilită. Principalul dezavantaj al creditului ipotecar este acela al avansului inițial, care este de minim 15%, în majoritatea situațiilor. Valoarea creditului se stabilește ținând cont de posibilitățile financiare ale clientului.
Pentru a obține un credit ipotecar în vederea achiziționării unei locuințe, trebuie să îndeplinești câteva condiții:
- cetăţenie sau rezidenţă în România;
- vârstă minimă 18 ani (dacă optezi pentru perioada maximă de contractare, respectiv 35 de ani, trebuie să te încadrezi în limita de vârstă de 70 de ani la data achitării ultimei rate la credit);
- să fii angajat sau să dispui de venituri lunare permanente, indiferent că este vorba de salarii, pensii, chirii, dividende, diurne, câștiguri obținute prin intermediul unui PFA;
- vechimea la locul de muncă (cerințele pot fi diferite de la o bancă la alta);
- să dispui de un avans minim care reprezintă un procent din suma totală a imobilului sau a terenului. Avansul minim diferă de la o bancă la alt.;
- nu trebuie să ai datorii active sau credite neachitate la dată scadentă.
Vestea bună pentru românii care vor să își cumpere o locuință în 2025 este că avansul solicitat de dezvoltatorii imobiliari nu va fi mai mare de 10%, față de cum este în prezent. Noile măsuri au rolul de a proteja cumpărătorul de posibilele înșelătorii.