Românii care stau la bloc vor plăti în funcție de cât gunoi aruncă! Iată cum vor fi monitorizați cetățenii
Românii care stau la bloc vor plăti în funcție de cât gunoi aruncă! Noua regulă se va aplica deocamdată în Timișoara, care va implementa un nou sistem ecologic destinat gestionării deșeurilor, care va consta în 100 de insule ecologice amplasate în zonele cele mai populate ale orașului. Iată cum vor fi monitorizați cetățenii.
Românii care stau la bloc vor plăti în funcție de cât gunoi aruncă!
Timișoara vrea să schimbe regulile pentru românii care stau la bloc și plătesc taxe pentru gunoi. Autoritățile au făcut o investiție majoră și au achiziționat o sută de insule ecologice. Fiecare insulă ecologică este compusă din cinci module, fiecare dedicat unui tip specific de deșeu și colorat distinct pentru a facilita sortarea corectă: maro pentru deșeurile biodegradabile, negru pentru deșeurile reziduale, galben pentru plastic și metal, albastru pentru hârtie și carton, iar verde pentru sticlă.
Aceste module sunt dotate cu sisteme inteligente care permit monitorizarea nivelului de umplere, avertizând utilizatorii dacă trapa nu este închisă corect și oferind informații suplimentare. Accesul la aceste insule va fi securizat, iar cetățenii vor putea depune deșeurile doar pe baza unei cartele sau printr-o aplicație mobilă. Astfel, românii de la bloc vor plăti în funcție de cât gunoi aruncă.
Cum trebuie sortate deșeurile
Un aspect important al noilor insule ecologice este că deșeurile trebuie sortate corespunzător și depozitate în saci, cu excepția sticlei, care va fi depozitată separat. Sacii trebuie să aibă dimensiuni adecvate pentru a se potrivi în module fără a forța trapele.
„Deșeurile trebuie sortate pe tipuri în saci, cu excepția sticlei. Pentru depozitarea fiecărui tip de deșeu este necesară autentificarea prin cartelă sau aplicație. Sacii trebuie să fie de dimensiuni potrivite pentru a încăpea fără a forța trapa. Modulul destinat sticlei are o trapă cu diametrul de 25 cm, iar celelalte module au trape de 40 x 30 cm.”, au precizat reprezentații Primăriei Timișoara.
Rămâne de văzut dacă noua lege adoptată în Timișoara va intra în vigoare și în alte zone ale țării. Cert este că, de anul viitor, taxele la salubrizare se vor scumpi. Sumele vor fi diferite, de la un județ la altul. De exemplu, în Constanța, un proiect al Consiliului Local vizează creșterea cu 150% a taxei de gunoi, de la cea mai mică valoare din țară. Astfel, constănțenii ar putea plăti 20 de lei lunar pentru colectarea gunoiului începând cu 1 ianuarie 2025, față de 8 lei, cât plătesc acum.
În prezent, prețul plătit de români pentru colectarea gunoiului menajer variază între 8 lei lunar (Constanța și Sectorul 3 din Capitală) și 38 de lei (Iași). Alte municipii în care taxele pe gunoi depășesc suma de 30 de lei sunt Oradea și Buzău. Alte orașe care au anunțat scumpiri ale taxei de gunoi pentru 2025 sunt Pitești și Drobeta Turnu Severin, unde se va plăti cu un leu mai mult la factura de salubrizare, de la 1 ianuarie 2025. În Brașov, taxa ajunge la 26 de lei, în timp ce la Craiova este de 18 lei pe lună de persoană. La Sibiu, în schimb, o persoană dintr-o locuință plătește 16 lei pe lună. În Cluj, se ține cont de principiul ,,plătești cât produci“, existând tarife distincte în funcție de fiecare serviciu de salubritate.
În Timișoara, o lege nouă a intrat în vigoare pentru cetățenii care locuiesc la bloc. Autoritățile au cumpărat o sută de insule ecologice de depozitare a deșeurilor, care trebuie sortate. Cetățenii vor plăti în funcție de cât gunoi aruncă și vor fi atent monitorizați. Asta pentru că accesul la insule va fi securizat, iar utilizatorii vor putea depune deșeurile pe baza unei cartele sau printr-o aplicație mobilă.