Românii care pot primi șomaj 1500 de euro pe lună. Iată în ce condiți se acordă ajutorul de la stat

de: BZI.ro
13:00, 25 apr. 2024

Românii care pot primi șomaj 1500 de euro pe lună sunt cei care lucrează în Germania. Dacă în țară indemnizația de șomaj este mică, altfel stau lucrurile în alte state. În Germania, pentru ca șomerii să se poată întrețină până își găsesc un nou loc de muncă, aceștia au adesea dreptul la așa-numitul „ALG 1” (ajutor de șomaj sau indemnizație de șomaj), cel puțin pentru o perioadă limitată de timp. Este cazul și românilor din această țară. Iată în ce condiți se acordă ajutorul de la stat.

Românii care pot primi șomaj 1500 de euro pe lună

Cetățenii din Germania pot primi ajutor de șomaj 1500 de euro pe lună. Este valabil și pentru românii care muncesc în Germania, dar rămân fără loc de muncă. Indemnizația de șomaj, Arbeitslosengeld I sau ALG 1, este o prestație din asigurările de șomaj din Germania. Se plătește angajaților care devin șomeri în anumite condiții pentru a le asigura o siguranță financiară pe o perioadă limitată de timp.

Pentru a putea primi indemnizația de șomaj, cetățenii trebuie să îndeplinească anumite cerințe. Cei afectați sunt șomeri și nu au împlinit vârsta de 65 de ani.

Cei afectați trebuie să se fi înregistrat personal ca șomeri la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă. Acest lucru trebuie făcut nu mai târziu de prima zi de șomaj. Perioada în care o persoană poate beneficia de indemnizație de șomaj depinde de cât timp a plătit asigurarea de șomaj în ultimii trei ani și de vârstă:

Dacă plățile de asigurare au fost efectuate pentru un total de douăsprezece luni, indemnizația de șomaj va fi plătită timp de șase luni. Cu 24 de luni de plăți de asigurare, perioada de cerere este de douăsprezece luni.

Indemnizația de șomaj în România

De la 1 martie s-a majorat baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj şi a altor măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă oferite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Indemnizaţia de şomaj acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale pentru persoane cu handicap (50% din valoarea ISR, în vigoare la data stabilirii acesteia) va creşte de la 299 de lei la 330 de lei lunar.

Prima de inserţie acordată absolvenţilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni (de 3 ori valoarea ISR în vigoare la data încadrării) se va majora de la 1.794 lei la 1.980 lei.

Stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor (50% din valoarea ISR în vigoare) va urca pentru fiecare persoană încadrată de la 299 de lei la 330 de lei.

Subvenţia acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate (o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea ISR, în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate) va avea o creştere lunară, pentru fiecare persoană încadrată, de la maximum 2.392 lei la maximum 2.640 lei.