Românii care nu trebuie să plătească impozit la stat. În ce condiții ești scutit de achitarea taxelor
Cetățenii sunt obligați să achite impozitul pentru casă și mașină, însă există o categorie de români care nu trebuie să plătească impozit la stat. Puțini sunt cei care știu că statul le interzice anumitor categorii de persoane să plătească impozitul. Iată în ce condiții ești scutit de achitarea taxelor.
Românii care nu trebuie să plătească impozit la stat
Românii sunt obligaţi prin lege să plătească impozitul pe casă şi maşină. Cei care nu trebuie să plătească taxe la stat sunt românii care se află în situații deosebite sau excepționale. Este vorba despre persoanele fără adăpost sau cele care trăiesc în condiții de sărăcie și nu au mijloace pentru a-și acoperi nevoile de bază.
Trebuie de știut faptul că achitarea taxelor către stat se face după o anumită ierarhie. Amenzile sunt încadrate și ele la taxe, dar ca poziționare se află înaintea impozitelor. Există situații în care românii nu pot achita impozitul local.
Dacă o persoană are amenzi pe numele ei și nu le-a plătit, nu se poate achita impozitul local. Mai întâi trebuie plătite amenzile, apoi impozitul de stat.
Cum pot plăti românii dările la stat
Românii au posibilitatea să plătească impozitele în două tranșe, fiecare având termenul său limită de achitare. Prima tranșă trebuie plătită până la 31 martie, iar cea de-a doua până la 30 septembrie. Cei care aleg să plătească integral impozitul beneficiază de o reducere de 10%. De asemenea, impozitul pe terenuri se poate plăti în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie. După cum prevede Codul fiscal, impozitul pe teren se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.
Pentru a putea plăti impozitul de stat, o persoană trebuie să achite mai întâi amenzile primite, dacă este cazul. Acest aspect este reglementat de Codul de Procedură Fiscală emis în 2016. Conform acestui act normativ, impozitele locale pot fi achitate doar după ce s-au efectuat plățile amenzilor restante.
Potrivit articolului 165, alineatul (2) al Codului de Procedură Fiscală, în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal local, suma plătită se va folosi cu prioritate pentru stingerea amenzilor contravenționale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligație fiscală.
Trebuie de știut și faptul că 2024 vine cu majorarea mai multor taxe și impozite. Cele locale, adică cele pentru casă, maşină, teren şi chiar pentru locul de parcare, vor crește cu 13,8%. Este şi cea mai mare creştere din ultimii ani și este efectul indexării cu rata inflației.
Cei care nu trebuie să plătească taxe la stat sunt românii care se află în situații deosebite sau excepționale. Statul român le recomandă cetățenilor să fie mereu la zi cu plata impozitelor, însă nu toți românii pot face asta nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că le este imposibil. Mai exact, dacă o persoană are pe numele ei amenzi pe care a refuzat să le plătească sau, pur și simplu, a uitat de ele, nu poate plăti impozitul. Întîi se achită amenzile, apoi dările la stat.