Românii care folosesc mașina de spălat în aceste intervale orare vor plăti mai mult la facturi!

de: Mirela Gabriela Todosi
10:00, 05 nov. 2024

Românii care folosesc mașina de spălat în aceste intervale orare vor plăti mai mult la facturi! Puțini știu că nu este recomandat să se folosească mașina de spălat la anumite ore pentru că ar putea crește factura la energie electrică. Iată care sunt orele ce trebuie evitate.

Românii care folosesc mașina de spălat în aceste intervale orare vor plăti mai mult la facturi!

Puțini știu că ora la care folosim mașina de spălat este foarte importantă. Specialiștii recomandă evitarea orelor de vârf pentru a putea reduce consumul de energie și costurile la factură. În România, intervalele de vârf ale consumului de energie electrică sunt între:

  • 07:00 – 09:00 dimineața, când majoritatea oamenilor își încep activitățile zilnice și utilizează electrocasnicele.
  • 17:00 – 19:00 seara, când revin acasă și folosesc din nou mai multe aparate electrice.

În aceste intervale orare, cererea de energie este ridicată și duce la încărcarea suplimentară a rețelei electrice. Prin urmare, folosirea mașinii de spălat poate duce la creșterea costului total de consum. Pentru a reduce factura de energie electrică, este bine să ții cont de câteva recomandări:

  • Programează spălatul în afara orelor de vârf – Utilizarea mașinii de spălat în intervale de timp cu consum scăzut, cum ar fi după ora 22:00 sau înainte de 7:00, poate ajuta la reducerea costurilor.
  • Alege cicluri scurte de spălare – Dacă hainele nu sunt foarte murdare, programele scurte sunt o soluție eficientă pentru a economisi energie.
  • Umple tamburul, dar fără a-l supraîncărca – Spălarea unor cantități complete de rufe reduce numărul de spălări necesare, economisind astfel apă și energie.
  • Folosește apă rece – Multe mașini de spălat pot spăla eficient la temperaturi scăzute. Spălatul cu apă rece consumă mai puțină energie decât setările care implică încălzirea apei.

Trucul care ne ajută să economisim consumul de energie

Cetățenii au un obicei care le aduce facturi mai mari. Aparatele electrocasnice consumă energie chiar și atunci când sunt oprite, dar rămân conectate la priză. Mulți români lasă aparatele electrocasnice, televizoarele sau alte dispozitive din casă în priză, chiar și după ce le-au închis. Indiferent dacă aparatul este oprit sau în standby, anumite funcții pot duce la facturi mai mari la curent.

  • Un dispozitiv poate consuma în continuare energie sub formă de lumini sau alte afișaje care arată că dispozitivul este oprit.
  • Calculatoare care au fost puse în modul standby în loc să fie oprite.
  • Încărcătoare de telefon lăsate în priză, care încă consumă energie, chiar dacă dispozitivul de încărcat nu este conectat.
  • Noile aparate electrocasnice inteligente, cum ar fi frigiderele sau mașinile de spălat, care au afișaje mereu active, conectivitate la internet și comenzi electronice.

Fiecare dispozitiv electric consumă energie în mod diferit, în funcție de puterea pe care o are. Din acest motiv, românii trebuie să scoată dispozitivele și aparatele din priză după ce nu le mai folosesc. Cetățenii au un obicei care face să crească simțitor consumul la energie. Aparatele electrocasnice sau alte dispozitive trebuie scoase din priză atunci când nu mai sunt folosite pentru a reduce consumul și a plăti mai puțin la facturi.

Un alt truc de ajutor pentru români este să evite să folosească mașina de spălat la orele de vârf.