Românii care fac asta vor fi amendați! Iată noua lege
Românii care fac asta vor fi amendați! Sunt vizați cetățenii care în timpul liber practică o activitate recreativă, și anume pescuitul. Iată noua lege care stabilește condițiile și regulile ce trebuie respectate de toți cei care merg la pescuit.
Românii care fac asta vor fi amendați!
Mulți români merg la pescuit recreativ în perioada vacanțelor, a concediilor sau la sfârșit de săptămână. Cu toate acestea, obiceiul preferat de majoritatea cetățenilor poate fi sancționat de oamenii legi dacă se încalcă regulile.
Printre prevederile importante ale legii se regăsesc și cele referitoare la pescuitul recreativ. Acesta este definit ca fiind pescuitul efectuat cu undița sau lanseta. El necesită un permis nominal emis de administratorul resurselor acvatice vii sau de asociațiile de pescari recreativi pentru membrii lor.
De asemenea, cei care merg la pescuit trebuie să respecte câteva reguli în privința limitelor de captură. În apele din zona colinară și de șes, pe tot cursul Dunării și pe brațele sale, în Delta Dunării și în apele maritime, un pescar recreativ poate reține maximum 5 kg de pește pe zi sau un singur pește, în cazul în care acesta depășește greutatea de 5 kg. În apele de munte cu salmonide, un pescar poate reține maximum 10 exemplare de pește pe zi în total.
Reguli stricte pentru pescari
În funcție de tipul de apă, pescuitul recreativ poate fi practicat în diferite moduri:
În apele curgătoare și stătătoare din zona montană. Aici este permis cu o singură undiță dotată cu maximum două cârlige sau cu o lansetă.
În apele din zona colinară și de șes, pe tot cursul Dunării și pe brațele sale, inclusiv în Rezervația Biosferei „Delta Dunării.“ Aici se poate practica pescuitul cu maximum 3 undițe sau 4 lansete, fiecare cu cel mult două cârlige. Se poate face și cu o țaparină cu maximum 10 cârlige fiecare. Pescuitul speciilor răpitoare cu lanseta este permis și cu momeli artificiale prevăzute cu până la 3 ancorete.
În apele teritoriale ale Mării Negre. Este permis pescuitul cu maximum două undițe, două lansete sau o țaparină cu maximum 10 cârlige.
În apele de munte, pescuitul salmonidelor este permis numai cu momeli artificiale.
Cei care nu respectă legea, riscă să fie amendați. Cei care nu dețin permisul de pescuit recreativ sau nu prezintă actele de identificare solicitate vor fi sancționați cu amendă cuprinsă între 1000 și 1500 de lei.
Alte acțiuni sancționate cu aceeași amendă includ:
Încălcarea condițiilor specificate în permisul de pescuit recreativ;
Refuzul de a prezenta permisul, licența sau autorizația când sunt solicitate de persoanele împuternicite;
Retenția de către o singură persoană a mai mult de 10 exemplare de pește pe zi în apele de munte cu salmonide, sau a mai mult de 5 kg de pește pe zi în apele din zona colinară și de șes, pe tot cursul Dunării și pe brațele sale, cu excepția cazului în care este prins un singur pește a cărui greutate depășește 5 kg;
Practicarea pescuitului recreativ cu mai mult de 3 undițe și/sau 4 lansete cu câte două cârlige fiecare în apele din zona colinară și de șes, pe tot cursul Dunării și pe brațele sale.