Românii ar putea plăti facturi uriașe la gaze naturale în această iarnă! Anunțul care bagă panica în consumatorii casnici
Românii ar putea plăti facturi uriașe la gaze naturale în această iarnă, susțin specialiștii din domeniu. Anunțul bagă panica în consumatorii casnici care și așa făceau cu greu față valului de scumpiri din ultimele luni.
Românii plătesc printre cele mai mari prețuri la energie din UE, iar în ceea ce privește energia electrică, aceeași specialiști susțin că începând cu eliminarea plafonării, facturile s-ar putea dubla.
Românii ar putea plăti facturi uriașe la gaze naturale în această iarnă
Începând cu 1 ianuarie 2025, furnizorii de gaze naturale nu vor mai putea cumpăra gaze la prețul fix de 120 lei/MWh, stabilit prin lege, ci vor fi obligați să achiziționeze gaze fie din depozite, fie direct de pe piață, la prețurile curente. Această schimbare ar putea duce la o creștere a costurilor pentru consumatori, a explicat Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), în cadrul unei întâlniri cu presa.
Urluescu a precizat că, până acum, prețul plafonat de 120 lei/MWh a permis furnizorilor să factureze consumatorilor casnici tarife mai mici, în jur de 0,27-0,28 lei/kWh. Odată cu eliminarea acestui mecanism, este de așteptat ca prețurile să urce spre nivelul maxim permis de plafonare, de 0,31 lei/kWh. Astfel, facturile la gaze ar putea crește cu aproximativ 10% de la începutul anului viitor.
În conformitate cu legislația în vigoare, producătorii de gaze din România au avut obligația, în perioada 1 aprilie 2024 – 31 decembrie 2024, să livreze gaze către furnizorii casnici la prețul de 120 lei/MWh. Acest mecanism a fost conceput pentru a asigura necesarul de consum al gospodăriilor din producția internă curentă și din stocurile de gaze acumulate în depozite subterane, precum și pentru a constitui rezervele necesare pentru perioada de iarnă 2024-2025.
Însă, odată ce acest sistem de plafonare va expira, furnizorii vor depinde de condițiile pieței, iar consumatorii vor resimți diferențele în facturile lunare, deși prețul final nu va putea depăși plafonul stabilit.
Liberalizarea prețurilor la energie electrică un șoc pentru români
Liberalizarea pieței de energie electrică, odată cu eliminarea plafoanelor de preț maxim pentru consumatori, se apropie rapid. În mai puțin de șapte luni, această măsură ar trebui să intre în vigoare, cel puțin în teorie. Problema majoră este că acest proces are loc pe fondul unei tendințe de creștere a prețurilor pe piața de energie, ceea ce va exercita o presiune considerabilă atât asupra furnizorilor, cât și a consumatorilor, unii dintre aceștia putând ajunge să plătească facturi semnificativ mai mari, poate chiar duble. În funcție de scenariile actuale, consecințele ar putea varia.
Introducerea schemei de plafonare a prețurilor, aplicată în România începând cu 2022 pentru a proteja populația de scumpiri, este programată să expire pe 31 martie 2025, conform legislației în vigoare.
În prezent, plafoanele de preț la electricitate sunt diferențiate astfel: pentru consumuri lunare mai mici de 100 kWh, prețul maxim este de 0,68 lei/kWh; pentru consumuri între 100 și 250 kWh, plafonul este de 0,8 lei/kWh; iar pentru consumatorii noncasnici sau casnici care depășesc 300 kWh pe lună, prețul maxim ajunge la 1,3 lei/kWh.
Facturile finale se vor calcula astfel încât consumatorii să plătească cel mai mic dintre următoarele valori: prețul plafonat, prețul stipulat în contractul cu furnizorul sau prețul final determinat în baza articolelor 5 și 6 din OUG nr. 27/2022, cu modificările ulterioare. Această din urmă valoare include costul de achiziție a energiei și o marjă de furnizare stabilită la 73 de lei/MWh. Așadar, românii ar putea plăti facturi uriașe la gaze naturale în această iarnă, iar situația pare să se înrăutățească începând cu data de 31 martie 2025 odată cu liberalizarea prețurilor la energie.