Românii afectați de scumpirile alimentelor. Specialiștii economici anunță ce ne așteaptă

de: BZI.ro
12:40, 11 sept. 2021

Previziuni sumbre în plan economic. Analiștii economici anunță scumpiri în cascadă, care se vor suprapune peste prețurile deja crescute ale alimentelor. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în ultimul an, alimentele de bază s-au scumpit cu aproape 3%. Din nefericire, dacă este să judecăm după scumpirile la gaz și electricitate, situația nu va fi deloc ușoară mai ales pentru cei care trăiesc cu salariul minim pe economie.

Analiștii economici anunță scumpiri în cascadă

Cele mai mari scumpiri din acest an au fost înregistrate în sectoarele energie electrică, cosmetică, servicii de igienă. Uleiul comestibil s-a scumpit și se previzionează scumpiri și în cazul pâinii, din cauza caniculei care a afectat culturile de grâu. S-au scumpit tutunul și țigările, precum și combustibilii.

Pe fondul scumpirii prețului la gaz și energie electrică, analiștii economici anunță că vor avea loc și alte scumpiri la alimente.

Potrivit specialiștilor, stabilitate pe piața prețurilor nu mai există de câteva săptămâni.

Vom vedea scumpiri care vor veni în efect de cascadă. Impactul e mult mai mare la românii cu venituri mici, decât la cei cu venituri mari. Românii care resimt aceste creșteri de prețuri sunt cei care au salariu minim pe economie, dar și pensionarii care trăiesc de la o luna la asta cu o pensie minimă, a declarat pentru Digi24, analistul economic Dragoș Cabat.

Legea consumatorului vulnerabil – aplicată de la 1 noiembrie 2021

Conform specialiștilor, alimentele ar putea atinge un nivel maxim chiar în preajma sărbătorilor de iarnă. Guvernanții i-au măsuri pentru a-i sprijini pe românii afectați grav de noile scumpiri. Camera Deputaților a adoptat recent, în calitate de for dezicional, proiectul Legii Consumatorului Vulnerabil.

Legea Consumatorului Vulnerabil va fi aplicată de la 1 noiembrie 2021 și va avea două componente despre care a vorbit Ministrul Muncii. Raluca Turcan a spus, astfel, că va fi o componentă de subvenție la factură, în funcție de consumul de energie pe care și-l asumă consumatorul și un supliment care va fi acordat pe toată durata perioadei în care consumatorul accesează surse de energie. Subvenția se decontează în prețul facturii.

Cine sunt consumatorii vulnerabili. Potrivit legii, ”consumator vulnerabil de energie, denumit în continuare consumator vulnerabil – persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.