România vrea să cheltuie 6,4 miliarde de dolari pe avioanele F-35 Lightning II care nu pot zbura optim pe timp de ploaie
Incă o decizie controversată luată de România care vrea să cheltuie 6,4 miliarde de dolari pe avioanele F-35 Lightning II, avioane care, conform partenerului strategic american, are mari dificultăți în a zbura pe timp de ploaie.
F-35 Lightning II care nu poate zbura optim pe timp de ploaie
În mod ironic, pentru un avion cunoscut sub numele de „Fulger II”, tehnologiile de protecție împotriva trăsnetului ale F-35 au cauzat ocazional probleme jenante în timpul dezvoltării și câțiva ani mai târziu, după introducerea sa în serviciu.
Producătorul de avioane, Lockheed Martin, a anunțat interdicția în 2020, invocând descoperirea deteriorării unuia dintre sistemele pe care aeronava ar fi trebuit să le folosească pentru a se proteja de fulgere.
F-35 folosește sistemul său de generare a gazului inert la bord, sau OBIGGS, pentru a-și inerta rezervoarele de combustibil cu aer îmbogățit cu azot, astfel încât să poată zbura în siguranță în situații predispuse la fulgere. Se crede că dacă fulgerul ar lovi un jet fără acest sistem, acesta ar putea exploda.
Cu toate acestea, în 2020, a fost descoperită deteriorarea unuia dintre tuburile care alimentează cu gaz inert în rezervorul de combustibil în timpul întreținerii de rutină a depozitului unui F-35A la complexul logistic Ogden al bazei aeriene Hill din Utah. La acea vreme, Biroul Programului Comun F-35 a ales să implementeze limite de zbor, deoarece nu era sigur că sistemul OBIGGS va funcționa corect dacă avionul era lovit de fulger.
România vrea să cheltuie 6,4 miliarde de dolari pe avioanele F-35 Lightning II
România pare că se îndreaptă către cea mai mare țeapă din istoria recentă pentru că vrea să cheltuie 6,5 miliarde de dolari pe F-35 Lightning II. În urmă cu câteva luni SUA au aprobat această tranzacție
” Departamentul de Stat al SUA a luat o decizie de aprobare a unei posibile vânzări a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România, ceea ce oferă o îmbunătățire semnificativă a capabilităților de apărare ale României și o consolidare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România. Achiziția propusă va îmbunătăți securitatea României – un aliat NATO care reprezintă o forță importantă pentru stabilitatea politică și economică în Europa.
Achiziția în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari va furniza României avioane de luptă F-35A multirol de ultimă generație, care oferă tehnologie stealth avansată [“stealth” reprezintă semnătură radar redusă], fuziunea senzorilor și capabilități unice de superioritate aeriană. Achiziționarea celor două escadrile F-35A va spori semnificativ capacitatea României de a face față amenințărilor de securitate în continuă evoluție și de a contribui la eforturile regionale de apărare.” se arată pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.
Trebuie să precizăm că recent Pentagonul a ridicat restricțiile legate de zbor în condiții de furtună pentru cea mai utilizată versiune a avionului F-35 Joint Strike Fighter, permițând astfel aeronavei produse de Lockheed Martin să zboare în furtuni cu descărcări electrice pentru prima dată din 2020, informează Breaking Defense.
Departamentul Apărării a ridicat oficial restricțiile pe 19 martie, după ce a conceput o soluție hardware și software pentru sistemul de protecție împotriva trăsnetelor utilizat pe varianta F-35A, destinată decolării și aterizării convenționale, a declarat purtătorul de cuvânt al JPO, Russ Goemaere, ca răspuns la o întrebare a presei. Această achiziție este încă una scandaloasă făcută de România în contextul în care vedem că politicienii noștri stau preș în fața partenerului strategic american. Totuși, această ridicare a restricțiilor nu înseamnă neapărat că avioanele pe care România le va cumpăra, F-35 Lightning II, vor face cu succes acestei ”amenințări” cum ar fi ploaia.