România va fi lovită de al doilea val de coronavirus. Alexandru Rafila, a vorbit despre evoluţia epidemiei de COVID-19 din ţara noastră

de: BZI.ro
13:22, 11 sept. 2020

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS trage un semnal de alarmă cu privire la evoluţia epidemiei de COVID-19 din ţara noastră. Acesta afirma că ţara noastră poate fi lovită de al doilea val de coronavirus cel mai probabil în lunile noiembrie şi decembrie.

”Părerea mea este că dacă ne vom referi la valul doi, acest val, din ceea ce ştiu şi de la OMS, critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an – noiembrie şi decembrie, când se estimează la nivelul regiunii europene o creştere importantă a numărului de cazuri. Şi odată cu venirea sezonului rece, cu desfăşurarea activităţilor mai mult în spaţii închise, mai puţin în spaţii deschise, există acest risc. Şi dacă populaţia nu va fi suficient de antrenată, ca să spun aşa, în respectarea acestor măsuri de distanţare, sigur că se poate ajunge şi la un al doilea val, dar în niciun caz nu putem discuta de ani de zile de evoluţie a acestor valuri pandemice. Mai degrabă s-ar putea să asistăm spre jumătatea anului viitor la începutul controlului acestei boli, numai dacă vom avea la dispoziţie un vaccin care să fie suficient de eficace încât să oprească transmiterea, mai ales la categoriile cu risc”, a declarat Rafila la un post de televiziune, potrivit News.ro.

România va fi lovită de al doilea val de coronavirus. Creştere constantă a numărului de cazuri de COVID-19

Alexandru Rafila mai spune că suntem după o etapă de creştere constantă a numărului de cazuri de COVID-19, care a debutat în jurul datei de 1 iunie, creştere care s-a oprit spre sfârşitul lunii august.

„De vreo 3, 4 săptămâni, avem o medie zilnică în jur de 1.200 de cazuri, iar acest lucru se observă cel mai bine dacă studiem datele pe care le furnizează zilnic Centrul european de control al bolilor şi suntem la valoarea aproximativă de 85 de cazuri la o sută de mii de locuitori incidenta cumulată şi ne-am oprit la această valoare, cum spuneam, de vreo 3 săptămâni. Dacă vom reuşi să nu depăşim cu 10, 15, 20 la sută această valoare în perioada următoare, având în vedere că se reiau şcolile, o serie întreagă de alte activităţi care s-au reluat, şi ulterior să ajungem pe un trend descendent, cred că o să fie suportabil pentru sistemul de sănătate şi cred că şi pentru populaţie, pentru că în momentul de faţă populaţia este puţin dezorientată, nu ştie ce să creadă, informaţiile sunt contradictorii. Unii spun că va fi o explozie de cazuri, alţii spun că va fi o scădere”, a explicat Alexandru Rafila.

Prof. dr. Alexandru Rafila: „Sezonul gripal ar putea începe mai târziu”

Duminică, 6 septembrie 2020, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut un anunţ important. Anul acesta sezonul gripal ar putea începe mult mai târziu, potrivit opiniei profesorului Rafila. Doctorul precizează faptul că fenomenul a apărut datorită măsurilor luate peste tot în lume împotriva noului coronavirus.

Din perspectiva medicului Alexandru Rafila, coronavirusul are şi o parte pozitivă, deoarece sezonul gripal în emisfera sudică apare în momentul în care în emisfera nordică este vara.

Anul 2020, în sezonul gripal din emisfera sudică, circulaţia virusului care conduce la gripa a fost anul acesta de circa 500 de ori mai mică comparativ cu anii precedenţi. Acest fapt îl face pe profesorul Rafila să menţioneze că anul acesta sezonul gripal ar putea începe în România mai taziu, posibil chiar în luna decembrie.

Doctorul afirma că acest fenomen a apărut datorită măsurilor care s-au luat în lume împotriva corononavirusului, lucru care a dus la limitarea răspândirii gripei din fericire.

„Asta este un lucru foarte bun pentru că, pe de o parte permite o bună pregătire a sezonului gripal, vaccinul se poate administra în integralitate, până la debutul sezonului, şi nu ne vom găsi în situaţia în care să facem campanie de vaccinare în plin sezon gripal”, spune prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Romane de Microbiologie.