România va avea din toamnă un nou aeroport internaţional. Ghimbav va fi oraș aeroport
România a construit de la zero un aeroport, pentru prima dată în ultimii 30 de ani.
Aeroportul internațional care urmează să se deschidă la Ghimbav, Brașov, este primul aeroport din România care va utiliza un turn de control virtual, bazat pe sisteme de ultimă generație. Centrul de comandă va fi operat din Arad, de la 300 km distanță.
Primăria Ghimbav pregătește strategia de dezvoltare a orașului
Odată cu proiectul Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav, primăria orașului Ghimbav îşi pregăteşte strategia de dezvoltare a oraşului, luând în considerare şi acest obiectiv. Pentru a obţine cele mai bune idei şi soluţii, primăria oraşului va organiza în 9 mai, la Ghimbav, conferinţa de dezvoltare regională inteligentă „Airport cities”, eveniment la care sunt aşteptaţi aproximativ 150 de invitaţi.
Cine va participa la conferință
Pe lista participanţilor se află ambasadorii Franţei, Austriei, Germaniei, Elveţiei, dar şi un reprezentant al Primăriei din Nurnberg (Germania), secretarul general al Institutului Regiunilor din Europa, preşedintele Camerei de Comerţ Elveţiano-Române, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, şi primarul municipiului Braşov, Allen Coliban.
De asemenea, vor mai participa reprezentanţi ai unor companii aeriene, ai unor aeroporturi internaţionale, dar şi ai altor oraşe care găzduiesc aeroporturi.
Pentru acest eveniment, Primăria Ghimbav are disponibilă suma de 178.500 lei, iar firma care se va ocupa de organizarea lui va fi stabilită în urma unei licitaţii.
Aeroportul va opera primele zboruri în câteva luni
Aeroportul Internațional Ghimbav – Brașov a fost aproape finalizat, iar în mai puțin de 6 luni vor putea fi operate primele zboruri.
„Urmează să achițizionăm tot ceea ce înseamnă ehipamente de radio-navigație. O mare parte dintre ele deja au fost date pentru a fi fabricate în Italia. De asemenea, ţinem legătura cu ROMATSA şi cu Autoritatea Aeronautică, în aşa fel încât să integrăm tot acest sistem care va fi unul inovator, un sistem nou pentru România, care a fost ales ca şi soluţie de către cei de la ROMATSA, care sunt singurii care dirijează traficul aerian. Ne-am ambiţionat, am gândit o strategie financiară. Am luat şi un credit, a fost foarte important că au aplicat pe foarte multe proiecte pe fonduri euroene, pentru celelalte responsabilităţi, cum ar fi spitale şi drumuri judeţene care le aveam în responsabilitate. Practic, nu am neglijat niciun sector, iar în prezent vedem că acest obiectiv a prins contur. Eviden, am avut şi sprijin guvernamental”, a precizat Adrian Veştea, preşedinte CJ Braşov.