România, teren de încercare pentru reactoare modulare mici! Compania renunță să le construiască în SUA, dar continuă cu țara noastră
România a ajuns un teren de încercare pentru construcția de reactoare modulare mici. Cu toate că acestea nu sunt omologate și sunt considerate periculoase, țara noastră vor continua să le construiască. Interesant este faptul că compania care deține licența de construcție a renunțat să le facă pe teritoriul american, dar va continua să implementeze proiectul în țara noastră.
România este singura țară din Europa care a acceptat un asemenea pericol pe propriul teritoriu. Asta în contextul în care toate țările europene au refuzat, rând pe rând, implementarea centralelor nucleare de acest tip.
România, teren de încercare pentru reactoare modulare mici
În toamna anului trecut, dezvoltatorul american NuScale a întâmpinat un mare eșec după ce proiectul său de mini-reactoare din Idaho, SUA, a fost anulat din cauza unor costuri mult mai ridicate decât cele estimate inițial. În urma acestui eșec, România a devenit următoarea țintă a companiei pentru construirea acestor reactoare modulare mici (SMR).
Recent, NuScale a raportat o creștere a pierderilor pentru 2023, înregistrând un deficit mai mare cu 27% față de 2022, când pierderile se ridicau la 141,6 milioane de dolari. În încercarea de a redresa situația, compania a anunțat un plan de reducere a costurilor, cu o țintă de economii anuale de aproximativ 50-60 de milioane de dolari.
Într-un articol din decembrie, The Telegraph sublinia eșecul proiectului din Idaho, descriind programul SMR al NuScale drept „singurul proiect acreditat din Occident” pentru acest tip de reactoare. Deși conceptul părea promițător în teorie, s-au ridicat îndoieli majore privind fezabilitatea sa practică, potrivit publicației britanice.
Prețurile de producție a energiei la centralele mici nucleare a crescut enorm
NuScale a anunțat că proiectul privind construirea reactorelor modulare mici (SMR) a fost anulat în SUA, fiind invocată creșterea cu 53% a costurilor. În plus, NuScale Power se confruntă și cu o serie de acuzații potrivit cărora ar fi încheiat un contract controversat, estimat la circa 37 miliarde dolari, cu un „client fals”, Standard Power.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu numai că susțin un asemenea pericol care este evident în contextul în care nu există o omologare pentru acest tip de reactor, dar și virează sume mari de bani în conturile americane.
În acest context, pentru semnarea împrumutului obținut prin Nuclearelectrica a fost delegat un secretar de stat, iar premierul Marcel Ciolacu, alături de oficiali români și americani, și-au exprimat deschis susținerea pentru finanțarea cercetărilor companiei NuScale.
Contractul FEED Faza 2 are o valoare estimată la 156,3 milioane de dolari, sumă care poate varia în funcție de costurile implicate și de orele de lucru furnizate de companiile americane. În această fază este inclus și studiul de fezabilitate, care, în mod normal, ar necesita doar o mică parte din această sumă. Restul fondurilor vor acoperi studii de inginerie și proiectare, cu toate că, în SUA, proiectul a fost considerat nesustenabil economic. Estimările actuale, de 9 miliarde de dolari pentru o capacitate de 460 MWh, ar putea face dificilă recuperarea investiției, mai ales în condițiile unui cost ridicat al energiei produse.
Se ridică întrebarea despre tipul de parteneriat dintre România și NuScale, în contextul în care România finanțează o companie privată din SUA fără a obține un beneficiu clar sau o participație în companie.
Deși au fost emise mai multe avertismente privind proiectul Nuclearelectrica-NuScale, premierul Ciolacu a permis continuarea investiției, canalizând fonduri românești către compania americană. Sebastian Burduja, prin poziția sa, a susținut intens finanțarea NuScale, deși această susținere nu pare să aibă o bază legală clară.