România se pregătește de război? MapN a cerut medicilor de familie lista cu bărbații inapți pentru serviciul militar

de: BZI.ro
07:30, 11 iul. 2024

România se pregătește de război. Acestea sunt presupunerile, mai ales că ultima veste i-a îngrijorat pe mulți. MApN a invocat recent Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006, care prevede că, la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. MapN a cerut medicilor de familie lista cu bărbații inapți pentru serviciul militar.

România se pregătește de război?

Medicii de familie au fost obligați să transmită, printr-o adresă de la MApN, lista cu tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani care sunt inapți pentru efectuarea servicului militar. O adresă trimisă medicilor de familie, cărora li se cere să publice lista cu tinerii inapți pentru serviciul militar, i-a îngrijorat pe români. Pe de altă parte, medicii spun că au mai primit ceva asemănător și anul trecut, dar că nu au dat curs solicitării.

,,Cred că această hârtie este făcută ca, în caz de război, să știe pe ce persoane să mizeze și care pot fi încorporate. Părerea mea este că medicii nu trebuie să dea curs acestor adrese, iar aici trebuie să intervină juriștii organizațiilor noastre profesionale care să ceară puncte de vedere de la autorități. Apoi, nu poți să dai niște relații, adică date medicale, despre niște oameni fără acordul lor. Acum nu știu cât de legal este ca noi să dăm aceste date, aici este problema.”, a declarat dr. Angela Mazdrag, președintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF).

Rămâne de văzut dacă solicitarea celor de la MapN va fi obligatorie în toată țara. Reprezentanții MapN au transmis că pregătirea cetăţenilor români pentru apărarea ţării se realizează prin îndeplinirea serviciului militar sau participarea la alte forme de pregătire organizate de instituţiile de apărare a ţării şi securitate naţională.

,,La declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar.”, se precizează în Legea 446/2006.

Ministerul Apărării Naţionale precizează că nu a luat în calcul, în niciun moment, revenirea la serviciul militar obligatoriu, ci are în vedere soluţii de recrutare a rezerviştilor pe bază de voluntariat.

De câți soldați are nevoie armata română

Mulți români nu sunt de acord ca serviciul militar să fie introdus și să devină obligatoriu. Totodată, românii au în vedere varianta de a fugi din țară în caz de război.

Cei care au răspuns că ar pleca din țară, au expus următoarele motive: „De ce nu se grăbesc să-și riște viața pentru țară peste 60 de procente dintre români?” „E normal să meargă la război militarii, nu oamenii obișnuiți.”,  „Am obligații în primul rând față de familie, nu față de țară.”,  „Nu merg la război ca să apăr averile corupților și ale șmecherilor care fug din țară.”,  „Nu avem ce apăra, România este în mâinile străinilor oricum.”

România se află printre țările membre NATO care a crescut bugetul pentru apărare, dar înregistrează un deficit la aproape jumătate din rândul ofițerilor. Un sfert dintre candidații interesați să se alăture Armatei Române au picat testele fizice, precum alergarea de rezistență.  Doar 40% au reușit să treacă probele. 18% au picat testele psihologice.

Armata Română este alcătuită din 71.500 de soldați activi și 55.000 de rezerviști. Potrivit unor statistici din 2021, peste 9 milioane de cetățeni români, cu vârste cuprinse între 18 și 50 ani,  ar putea fi apți pentru armată. Serviciul militar obligatoriu a fost abolit din anul 2007.