România se apropie de 4 milioane de persoane vaccinate! Valeriu Gheorghiță a făcut un top al judeţelor cu cea mai mare rată de vaccinare împotriva COVID-19

de: cristian.george
14:11, 18 mai 2021

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță a ţinut o conferinţă de presă în care a făcut mai multe anunţuri. În contextul derulării pe teritoriul naţional a campaniei de imunizare împotriva COVID-19, medicul a menţionat faptul că aproape 4 milioane de români s-au vaccinat deja. De altfel, colonelul a vorbit şi despre topul judeţelor cu cea mai mare rată de vaccinare.

Gheorghiță a menţionat faptul că medicii de familie vaccinează folosind serurile Johnson&Johnson, AstraZeneca şi Moderna.

Medicii de familie vaccinează folosind trei seruri

În conferinţă de presă susţinută de Valeriu Gheorghiță s-a menţionat faptul că, până în prezent s-au vaccinat aproximativ 4 milioane de români. Conform medicului, la această oră sunt 5 judeţe fruntaşe în campanie de vaccinare la care participă medicii de familie. Vorbim de judeţele: Timiș, Dâmbovița, Călărași, București și Dolj.

La capitolul vaccinare în mediul rural sunt fruntașe cinci judeţe: Călărași, Dâmbovița, Timiș, Dolj și Bihor.

Valeriu Gheorghiță a vorbit şi despre faptul că, până în prezent sunt peste 1400 de medici de familie care administrează vaccinul împotriva COVID-19:

„În ceea ce privește etapa de vaccinare prin cabinetele de medicină de familie, la acest moment sunt 1.403 medici de familie care au recepționat vaccinuri de la cele trei companii diferite – Johnson & Johnon, Moderna și AstraZeneca. Vaccinuri de la Johnson & Johnson au recepționat 1.373 de medici de familie. Au fost distribuite în total 64.905 doze și au fost administrate deja peste 29.000.

Un medic de familie din județul Botoșani a organizat chiar un minimaraton cu vaccin de la Pfizer și a reușit să vaccineze în trei zile circa 180 de pesoane din comună Răchiți, ceea ce mi s-a părut un demers absolut extraordinar, cu ajutorul DSP Botoșani. Urmează să se organizează și alte activități.

În 56% din cazuri se vaccinează în cabinetele din mediul rural, 44% în cabinetele din mediul urban.
Topul celor 5 județe în funcție de numărul de vaccinări efectuate, care au înregistrat peste 1.000 de persoane vaccinate la 17 mai: Timiș – 2395, Dâmbovița – 1543, Călărași – 1523, București – 1420 și Dolj – 1035

În ce privește vaccinarea în cabinetele din rural, la 17 mai cele mai multe erau administrate în județul Călărași – 1.118, Dâmbovița – 930, Timiș – 850, Dolj – 723, Bihor – 587”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Ţinta Guvernului: 5 milioane de vaccinaţi până la 1 iunie 2021

Anunţul lui Valeriu Gheorgită vine în contextul în care, acum ceva timp, Florin Cîțu anunţa faptul că ţinta Guvernului este vaccinarea a 5 milioane de persoane până la 1 iunie. În pofida anunţului şi a faptului că, dacă se va ajunge la acest număr va mai exista o etapă de relaxare, mai multe voci din spaţiul public sunt de părere că ţinta statului român este nerealistă.

O voce puternică în acest sens este cea a medicului Alexandru Rafila care a explicat faptul că nu se va atinge o asemenea cifră pe data de 1 iunie:

„Am auzit și declarația domnului prim-ministru, referitoare la data de 1 iunie. Eu o să vă spun sincer, dacă eram în locul dânsului, făceam în așa fel încât să am o medie de 100.000 de persoane vaccinate zilnic și să fim siguri că pe platforma penru vaccinare sunt 2-3 milioane de persoane înscrise și atunci puteam să fac această declarație. Deocamdată avem 750-780.000 de persoane pe platformă și o medie de 50-55.000 de doze de vaccin administrate zilnic.

Dar, să putem să ajungem la ceea ce își propune domnul prim-ministru, trebuie să atingem cifrele pe care vi le spun eu. Asta este problema. Ajungem să vaccinăm 100.000 medie pe zi? (…) spunea Alexandru Rafila