România s-a abținut de la votul rezoluției ONU privind conflictul din Orientul Mijlociu. Cum explică prim-ministrul Marcel Ciolacu

de: BZI.ro
16:21, 28 oct. 2023

Premierul Marcel Ciolacu a explicat abținerea României de la votul pentru rezoluția ONU în cazul conflictului din Orientul Mijlociu, arătând că majoritatea statelor europene au fost nemulțumite de text. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a cerut un armistițiu umanitar imediat între Israel și Hamas și a solicitat accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza, rezoluția fiind criticată atât de Israel, cât și de Statele Unite.

„Aproape toată Europa s-a abtinut pentru că am fost nemultumiti cu textul”, a explicat premierul Marcel Ciolacu, întrebat cu privire la abținerea României de la votul privind conflictul din Orientul Mijlociu.

Cum explică premierul Ciolacu abținerea României de la votul rezoluției ONU privind conflictul din Orientul Mijlociu

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a cerut vineri, cu o majoritate covârșitoare, un armistițiu umanitar imediat între Israel și Hamas și a solicitat accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza.

Criticată de Israel şi Statele Unite, rezoluţia cu caracter neobligatoriu, a fost votată cu 120 de voturi pentru, 14 împotriva şi 44 de abţineri de cei 193 de membri ai ONU. Rezultatul a fost dat după o schimbare a Irakului, care a acuzat probleme tehnice în privința votului.

„Să vă fie ruşine!”, a afirmat vineri ambasadorul Israelului la ONU, calificând drept „infamie” votul dat. „Este o zi întunecată pentru ONU şi pentru umanitate”, a declarat Gilad Erdan, dând asigurări că Israelul va continua să folosească „toate mijloacele” pe care le are la dispoziţie pentru a „scăpa lumea de răul pe care îl reprezintă Hamas” şi „să aducă ostaticii acasă”.

România, alături de Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Italia, dar și Germania și Marea Britanie, se numără printre statele care s-au abţinut de la vot.

Rezoluția elaborată de statele arabe nu este obligatorie, dar are greutate politică, luând temperatura globală în timp ce Israelul intensifică operațiunile terestre în Gaza ca represalii la cel mai grav atac al Hamas asupra civililor din istoria de 75 de ani a Israelului

În același timp, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a avertizat sâmbătă că întreruperea telecomunicaţiilor şi a Internetului în Fâşia Gaza, supusă unor bombardamente intense israeliene, riscă să ascundă „atrocităţi în masă”.