România riscă sancţiuni importante, dacă nu combate traficul de persoane
România riscă sancțiuni și riscă să pună în pericol parteneriate importante, inclusiv cel cu Statele Unite, privind componentă de achiziții de armament, dacă nu își îmbunătățește situația combaterii traficului de persoane, avertizează Lucian Bode.
În acest sens, ministrul de interne nu exclude o eventuală modificare a legislației pentru a evita ca traficanții să obțină sentințe blânde în justiție.
România riscă sancţiuni dacă nu combate traficul de persoane
Ministrul de interne, întors recent din Statele Unite, a precizat faptul că România riscă sancţiuni importante dacă nu combate traficul de persoane. Lucian Bode a discutat cu directorul Biroului de monitorizare și combatere a traficului de persoane din cadrul Departamentului de Stat, în condițiile în care România este principalul furnizor de carne vie pe piața europeană, aceasta clasându-se timp de trei ani consecutiv pe nivelul 2, pe „Watch list” în raportul SUA privind traficul de persoane.
„Sunt riscuri enorme pe care România le-ar înregistra în momentul în care am ajunge, Doamne ferește, în pilonul 3. Departamentul de Stat publică un raport anual. Astăzi suntem într-o într-o galerie nu tocmai onorabilă. ‘Watch list’, pilonul 2, înseamnă Belarus, Congo, Mâli, Pakistan, Senegal, acestea sunt țările unde ne aflăm astăzi, iar pilonul 3 ar însemna Afganistan, China, Iran, Coreea de Nord, Rusia și Siria”, a arătat ministrul de interne.
Întrebat ce i-au spus oficialii americani și ce riscă România dacă ar retrograda și mai mult, la nivelul 3 al sistemului de clasificare american, ministrul de interne recunoaște că „sunt riscuri enorme”.
„Am evidențiat, normal, angajamentul României în ceea ce privește combaterea acestui flagel. În 2021 au fost cercetate pentru trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, 911 persoane, față de 523 de persoane câte au fost cercetate în 2020. Semnalele pe care le-am primit de la oficialii Departamentului de Stat au fost pozitive și, până la urmă, eu sunt încrezător că acest dialog pe care l-am avut la cel mai înalt nivel și progresele pe care le-am evidențiat vor conta în evaluarea pe anul acesta”, a menţionat Lucian Bode.
România va găzdui un centru de investigații transfrontaliere
Având în vedere datele din statistici, mii de români apar ca victime ale exploatării sexuale. Mai mult chiar, una din trei prostituate din Europa este româncă. Pentru a putea combate traficul de persoane este nevoie și de lichidarea rețelelor, pentru că altfel ele se refac foarte rapid. Fiind întrebat câte rețele de trafic de persoane au fost destructurate de când se află la conducerea Ministerului de Interne, Lucian Bode a spus că sunt „de ordinul sutelor”, incluzând aici și traficul de migranți.
În acest context, ministrul de interne a anunțat că la București va funcționa un centru de investigații transfrontaliere. Pe de altă parte, oficialul nu exclude o modificare a legislației, a Codului de procedură penală, pentru a nu mai permite pedepse blânde în cazul traficanților de carne vie.
„Munca polițiștilor este de foarte, de cele mai multe ori, extrem, extrem de periculoasă. Practic, prin astfel de decizii, pe care nu le putem comenta, sunt decizii definitive ale instanței, le este subminată activitatea, trebuie să recunoaștem acest lucru. Noi trebuie să modernizăm legislația și să ținem pasul cu vremurile și dacă se va impune, să ne uităm la Codul de procedură penală, spre exemplu – sigur, la inițiativa titularului de portofoliu, și aici mă refer la Ministerul Justiției. Nu văd de ce nu s-ar putea întâmpla acest lucru”, a declarat Lucian Bode.
Cazul rețelei de la Câmpulung, ai cărei membri au fost prinși, dar au primit pedepse cu suspendare, este bine cunoscut. Sentința acordată acestora le-a permis să-și refacă rapid rețeaua și să-și extindă activitatea peste graniță, iar una dintre fetele obligate de ei să se prostitueze a fost ucisă în Elveția. Un alt caz similar este la Galați, unde 7 suspecți de proxenetism au primit înlocuirea pedepsei de închisoare preventivă cu cea de închisoare la domiciliu.
În acest sens, ministrul de interne Lucian Bode a precizat faptul că România riscă sancţiuni importante dacă nu combate traficul de persoane.