România o ia razna în ceea ce privește prețul la energie! Franţa şi Germania, 70 de euro/MWh, respectiv 89 de euro/MWh, țara noastră, 149 de euro pe MWh

de: BZI.ro
12:42, 09 iul. 2024

Prezidențiabilul Marcel Ciolacu vinde iluzii românilor. În realitate, prețurile din România o iau razna. Este și cazul prețului la energie electrică ce a ajuns la sume halucinante, de 149 MWh. Între timp în Franța și Germania, țări cu un nivel superior de trai, prețurile sunt de 70 respectiv 89 de euro pe MWh.

Situația este una extrem de gravă în contextul în care recent prețul pe MWh urcase la suma halucinantă de 16.000 de lei. Pe data de 1 iulie, de exemplu, în intervalul orar 6:15-6:30, prețul unui MWh de energie pe piața de echilibrare din România a depășit 16.000 de lei. Această piață este cunoscută și ca piață de penalizare din cauza prețurilor foarte ridicate aplicate pentru dezechilibre.

România o ia razna în ceea ce privește prețul la energie electrică

Prețul energiei spot livrate ieri consumatorilor din România a fost de 149 euro/MWh, al doilea cel mai mare preț din Europa, fiind depășit doar de Ungaria. Astfel, România continuă să fie una dintre cele mai scumpe piețe de energie din Europa, fără explicații clare pentru această situație.

De aproximativ o lună, România se numără printre cele mai scumpe piețe de energie din Europa, cu zile în care prețurile locale sunt de două sau chiar trei ori mai mari decât cele din piețele vest-europene. De exemplu, ieri prețul spot al energiei în România era de 149 de euro/MWh, în timp ce în Germania era de 89 de euro/MWh, iar în Franța de 70 de euro/MWh.

În aceeași zi, România importa energie pentru a-și acoperi consumul, pe fondul unei producții hidro afectate de secetă și a unei producții eoliene reduse, funcționând mai puțin de 200 MW dintr-un total de 3.000 MW în jurul prânzului. Producția internă de energie era susținută în proporție de aproximativ o treime de cărbune și gaze naturale, surse costisitoare.

Există o speculă pe piața de energie din România?

O altă posibilă explicație pentru creșterea prețurilor spot este mecanismul de funcționare a pieței. Prin OUG 27/2022, care a introdus mai multe măsuri pentru protejarea consumatorilor de scumpirile rezultate din războiul din Ucraina, a fost implementat Mecanismul de Achiziție Centralizată de Energie Electrică (MACEE).

Conform acestui mecanism, producătorii trebuiau să ofere 80% din cantitatea de energie pe această platformă la un preț de 450 de lei/MWh, iar furnizorii preluau aceste cantități proporțional cu portofoliul de clienți. De la 1 aprilie, MACEE a devenit opțional și va fi eliminat complet până la sfârșitul acestui an, permițând jucătorilor să-și achiziționeze energia necesară de pe orice platformă doresc, revenind astfel la o piață liberă pe partea de producție. Așadar putem vorbi despre o speculă a companiilor care trazancționează energia pe piața din România. Guvernul are în subordine un organism care ar trebui să verifice astfel de practici. Însă conducerea ANRE, ori este complice, ori este incapabilă să ia măsurile care se impun. Ba mai mult, surse credibile din piață afirmă faptul că este în avantajul Guvernului României să aibă prețuri mari la energie pentru că doar în acest fel se încasează mai mulți bani de la cetățeni.

De la 1 aprilie, prețul pentru energia vândută pe MACEE este de 400 de lei/MWh, iar dacă producătorii vând pe alte platforme la un preț mai mare, 80% din diferența de preț este impozitată de stat, deci mai mulți bani pentru Guvernul PSD-PNL și pentru sinecuriștii care se află în diverse funcții de rang înalt. În acest context este absolut uluitor faptul că România are al doilea cel mai mare preț la energie, în contextul în care salariile sunt cu mult mai mici decât în Franța sau Germania, țări care vând energie mai ieftină.