România nu a făcut încă propunerea de comisar european. Care este termenul limită
Cipru l-a desemnat luni, 19 august, pe Costas Kadis ca viitor comisar european, potrivit unui anunț al unui purtător de cuvânt al guvernului de la Nicosia. Astfel, din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, doar opt, inclusiv România, nu au propus încă un candidat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul în care termenul-limită pentru aceste nominalizări este 30 august, relatează News.ro citând POLITICO.
Statele care încă nu și-au desemnat oficial comisarul european sunt Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Lituania, Luxemburg, Portugalia și România.
În ciuda solicitării Ursulei von der Leyen ca fiecare țară să propună atât un bărbat, cât și o femeie pentru echipa sa, mai multe țări, precum Irlanda, Cehia și Cipru, au prezentat public doar un candidat de sex masculin. (În cazul României, numele europarlamentarului PSD Victor Negrescu a fost menționat ca posibilă propunere, stârnind discuții între social-democrați și liberali.)
Statele membre ale UE trebuie să își desemneze comisarii până la 30 august, conform unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Noua Comisie Europeană ar trebui să fie operațională până la sfârșitul anului
Ursula von der Leyen, care reprezintă Germania, a obținut luna trecută un al doilea mandat de cinci ani ca președinte al Comisiei Europene, obținând 401 voturi pentru, 284 împotrivă și 15 abțineri în Parlamentul European, având nevoie de cel puțin 361 de voturi pentru a fi reconfirmată. Acum, prima sa misiune este să își formeze echipa.
Acest grup, numit „Colegiu”, va include câte un comisar din fiecare stat membru al UE, propus de guvernele naționale sau de președinți, în funcție de prerogativele fiecărei țări. În Cipru, de exemplu, președintele Nikos Christodoulides a informat-o săptămâna trecută pe Ursula von der Leyen despre decizia de a-l nominaliza pe Costas Kadis.
Kadis, fost ministru al agriculturii, dezvoltării rurale și mediului până în februarie 2023, ar urma să o înlocuiască pe Stella Kyriakides, care a confirmat luna trecută că nu va mai candida pentru un al doilea mandat. Kyriakides, care a fost comisar pentru sănătate în ultimii cinci ani, i-a urat succes lui Kadis pe rețelele sociale. „Îi doresc mult succes prietenului meu, comisarul propus Costas Kadis”, a scris ea pe X. Kadis este biolog specializat în biodiversitate și dezvoltare durabilă și este în prezent decan interimar la Școala de Științe ale Sănătății din cadrul Universității Frederick din Cipru.
Polonia a ales ca reprezentant pe Piotr Serafin, șeful Reprezentanței Permanente a Poloniei pe lângă UE, pentru viitoarea Comisie Europeană, urmărind să obțină portofoliul de comisar pentru buget, a anunțat premierul Donald Tusk, adăugând că se va consulta și cu președintele Andrzej Duda, chiar dacă este rivalul său politic.
În Austria, guvernul condus de conservatori l-a nominalizat recent pe Magnus Brunner, ministrul de finanțe, ca viitor comisar european, după cum a anunțat cancelarul Karl Nehammer. Nominalizarea lui Brunner necesită totuși aprobarea oficială printr-o decizie a cabinetului de coaliție și a comisiei principale a camerei inferioare a parlamentului, însă, având în vedere acordul dintre partidele de guvernământ, aceste formalități par o simplă formalitate.
Odată ce toate propunerile de comisari sunt prezentate, UE va începe un proces de verificare a candidaților pentru a identifica eventualele conflicte de interese, înainte ca aceștia să fie supuși unor audieri detaliate în Parlamentul European. Noua Comisie Europeană ar trebui să fie operațională până la sfârșitul anului, cel mai devreme în luna octombrie.