România interzice creșterea chinchilelor și nurcilor pentru blană (P)

de: Ruxana Alina
10:01, 31 oct. 2024

România, al 22-lea stat din Europa, a decis să interzică creșterea chinchilelor și nurcilor pentru blană. Decizia a fost luată marți de Camera Deputaților și urmează să fie semnată de președinte. Acesta este fără îndoială un pas important pentru protejarea animalelor și a mediului înconjurător. Ce implică acest tip de creștere și când va intra interdicția în vigoare?

Chinchilele și nurcile

Chinchilele sunt mamifere cunoscute pentru blana lor deosebit de fină și moale, care este una dintre cele mai scumpe din lume. Interesant este faptul că aceasta era folosită încă din vechime de către amerindieni pentru confecționarea de haine. Blana chinchilelor a devenit însă rapid un produs de lux.

În cazul nurcilor, situația este similară. Blana lor este foarte căutată pentru producerea hainelor. Problema este că nurcile sunt o specie aflată în pericol. În trecut, trăiau în aproape toată Europa. În prezent, cele mai multe exemplare se găsesc în Spania, România și Franța, iar în celelalte țări au dispărut sau sunt prezente în număr foarte mic.

Veniturile din creștere

Pentru a confecționa o singură haină de blană este nevoie de un număr semnificativ de animale. Se estimează că sunt necesare între 130 și 200 de chinchile sau aproximativ 65 de nurci pentru a realiza o haină. Având în vedere numărul mare de animale necesar și populația redusă a speciilor, în special a nurcilor, prețurile pentru blană sunt foarte ridicate, ajungând de la câteva mii până la zeci de mii de euro.

Acest lucru arată că creșterea chinchilelor și nurcilor pentru blană poate fi o afacere foarte profitabilă, dar puțin etică. Nu este de mirare că tot mai multe țări interzic această activitate, încercând să încurajeze cetățenii să adopte soluții de afaceri mai etice. Un exemplu de alternativă poate fi utilizarea cunoștințelor în sport pentru parierea pe rezultatele meciurilor de fotbal. Folosind un kod promocyjny Betclic, se poate obține un bonus atractiv la început.

Interdicția în România

Interzicerea creșterii chinchilelor și nurcilor în România este practic sigură. Intrarea în vigoare a noilor reglementări depinde doar de semnătura președintelui. Este important de știut că această lege a fost rezultatul unei petiții semnate de aproximativ 74.000 de persoane.

Interdicția va intra în vigoare la 1 ianuarie 2027, oferind timp celor care conduc aceste afaceri pentru a-și transforma sau închide activitatea.

Interesant este că acest tip de activitate nu este foarte răspândit în România. Se estimează că în prezent există două ferme de nurci și mai puțin de 10 ferme de chinchile.