LIVE VIDEO – România Inteligentă! O nouă ediţie BZI LIVE exclusivistă din seria celor premium educational cu oficialii marilor și de traditie centre academice din ţară, alături de prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu, rector Universitatea din Craiova

de: BZI.ro
10:04, 12 dec. 2021

Luni, 13 decembrie 2021, începând cu ora 15.00 şi sub genericul sugestiv intitulat „România Inteligentă” este programată (via Zoom) o nouă ediţie BZI LIVE exclusivista din seria naţională ce-i are ca invitaţi speciali pe reprezentanţii marilor instituţii de învăţământ superior ale ţării alături de prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu, rector Universitatea din Craiova. In dialogul cu importantul şi reprezentativul universitar vor fi abordate aspecte despre învăţământ superior, realităţi educaţionale, cel mai important consorţiu academic din România (unde entitatea academică pe care o reprezintă a aderat).

Alături de rectorul – prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu vor fi abordate elemente legate de: proiectele şi relaţia cu cea mai veche universitate modernă a României, „Cuza”, provocări şi perspective pentru Educaţia naţională

Pe de altă parte, alături de rectorul – prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu vor fi abordate elemente legate de: proiectele şi relaţia cu cea mai veche universitate modernă a României, „Cuza”, provocări şi perspective pentru Educaţia naţională, colaborări internaţionale, management academic şi proiecte în care este implicat, realităţi economice, inserţia absolvenţilor de studii superioare pe piaţa muncii, vizibilitatea intenationala a instituţiilor de învăţământ superior naţionale. Prof. univ. Cezar Ionuţ Spînu are 53 de ani, este profesor de Chimie şi până în 2016, când a fost ales rector în primul mandat, a fost prorector al Universităţii din Craiova pentru management universitar. În strategia sa manageriala, obiectivele sale sunt ca activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare a Universităţii din Craiova să producă resurse (să atragă fonduri, nu să consume) şi să aducă vizibilitate instituţională.

Craiova este un vechi centru al învățământului românesc. Învățământul organizat este instituit aici în 1759 de Constantin Obedeanu

Craiova este un vechi centru al învățământului românesc. Învățământul organizat este instituit aici în 1759 de Constantin Obedeanu. În primăvara anului 1826 școala Obedeanu este transformată în Școala Națională de Limba Română. Ca vechime, este a doua școală românească de grad mediu din Țara Românească, după liceul „Sfântu Sava” din București (1818).

Demersurile de întemeiere a unei instituții universitare în inima Olteniei au fost încununate prin Legea nr. 138 pentru înființarea și organizarea Universității din Craiova și a Eforiei ei, promulgată de Majestatea Sa, Regele Mihai I, la 21 aprilie 1947 și publicată în Monitorul Oficial al Regatului României (25 aprilie 1947).

În 1947, se înființează Facultatea de Agronomie, redenumită, un an mai târziu, Institutul Agronomic (initial cu Facultatea de Agricultură și, pentru o perioadă, cu Facultatea de Mașini Agricole, iar mai târziu, și cu Facultatea de Horticultură). În paralel, în perioada 1951-1958, în Craiova a funcționat Institutul de Mașini și Aparate Electrice (cu Facultatea de Electrotehnică și, pentru scurt timp, Facultatea de Electrificare a Industriei, Agriculturii și Transporturilor).

Prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 894 din 27 august 1965 ia naștere Universitatea din Craiova. În hotărârea menționată se stabilea că Universitatea din Craiova va cuprinde: Facultatea de Matematică, Facultatea de Chimie, Facultatea de Filologie, Facultatea de Științe Economice, Facultatea de Electrotehnică, Facultatea de Agricultură și Facultatea de Horticultură. Hotărârea prevedea că, odată cu înființarea Universității, Institutul Agronomic își încetează activitatea, facultățile lui trecând în cadrul acesteia, iar Institutul Pedagogic de 3 ani va continua să funcționeze cu Facultatea de Istorie-Geografie și Facultatea de Științe Naturale, dar va fi integrat administrativ și funcțional noii instituții universitare.

În aceste condiții, în septembrie 1966 se deschid oficial cursurile Universității din Craiova, cu șapte facultăți de profil universitar, agronomic, tehnic și economic, și cu două facultăți de profil pedagogic. În perioada 1970-1998 avea să funcționeze și Facultatea de Medicină (astăzi, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova).

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.