LIVE VIDEO – România Inteligentă! Ediţie BZI LIVE alături de prof. Adina Romanescu, laureată cu titlul de „Directorul Anului 2021” în România, manager al Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași – FOTO
Marți, 7 decembrie 2021, începând cu ora 15.00, în Studioul BZI LIVE și sub sugestivul generic „România Inteligentă” este programată o nouă ediție – dialog alături de prof. Adina Romanescu, laureată cu titlul de „Directorul Anului 2021” în România, manager al Liceului Teoretic de Informatică (LIIS) „Grigore Moisil” din Iași. De reamintit că, directorii de școală din România au fost premiați pentru proiectele excepționale de transformare a educației în care s-au implicat, la Gală Premiilor pentru Directorii Anului 2021. La această ediție, premiile au fost câștigate de patru lideri educaționali din Iași, Tecuci, Târgu Măgurele și Pașcani. Directorul Anului 2021 este Adina Romanescu, director la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași.
„Cred în valori și în oamenii care le respiră. Principiile și valorile sunt mai presus de vremuri, iar puterea noastră vine din forța gândirii. Îmi place să arăt celor cu care lucrez în echipă prețuirea mea și să dăm împreună viața ideilor. De aceea, cred în colegii mei minunați din cancelarie, dar și din celelalte departamente, dedicați dragilor noștri elevi. Am învățat de la elevii mei că sunt importanți doar algoritmii eficienți! Doresc tuturor oamenilor Școlii să găsească cei mai eficienți algoritmi pentru a respira în școli idei inovative și să fie întâmpinați mereu cu zâmbete”, a transmis Adina Romanescu.
Aceasta, împreună cu echipa sa de profesori, a publicat în acest an școlar 3 ghiduri pedagogice moderne care cuprind exemple didactice și a derulat 7 proiecte cu finanțare de la Comisia Europeană (CE). Prin intermediul acestor proiecte a înființat un laborator de Realitate Virtuală (VR) în cadrul școlii, astfel că echipa de profesori a creat lecții VR pentru disciplinele Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM) și a susținut elevii în dezvoltarea competențelor lingvistice, antreprenoriale sau matematice. În egală măsură, aceasta a dezvoltat un proiect despre imprimarea 3D și unul despre utilizarea tehnologiei dronelor în sala de clasă. Echipa de profesori ai liceului a creat peste 40 de softuri educaționale la aproape toate disciplinele. Despre toate acestea, proiectele și inițiativele prestigioasei entități educaționale se va dialoga alături de aceasta.
Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași este „Școala anului 2021”, o Școală a Viitorului, o Școală Smart într-un Iași în care Educația și industriile creative sunt branduri puternice
Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași este „Școala anului 2021”, o Școală a Viitorului, o Școală Smart într-un Iași în care Educația și industriile creative sunt branduri puternice. Comunitatea LIIS formată din elevi, cadre didactice, părinți, absolvenți și toți cei care cred că educația ne poate schimba cu adevărat perspectiva asupra vieții este un spațiu viu al învățării. „Anul acesta sărbătorim 50 de ani de învățământ informatic, de Excelență, Inovație, Conectare. Excelența a fost confirmată în fiecare an, la toate disciplinele, de rezultatele obținute la olimpiadele și concursurile județene, naționale și internaționale. Dăruirea elevilor și profesorilor pentru cultivarea pasiunilor, pentru auto-depășire, a fost o constantă a fiecărei generații. A dărui celorlalți din jur, contribuind la dezvoltarea sustenabilă a comunității, este un mod de a fi la Liceul Teoretic de Informatică > Iași”, arată prof. Adina Romanescu.
Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași a fost mereu o școală performantă, în care profesorii s-au implicat foarte mult pentru a sprijini învățarea elevilor
Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași a fost mereu o școală performantă, în care profesorii s-au implicat foarte mult pentru a sprijini învățarea elevilor. Aceasta este Academie CISCO (din 2001), Academie ORACLE (din 2006), Diploma de Excelență acordată de MEC (2002, 2007, 2018), Școală Europeană (2007, 2011, 2014, 2018), Școală MaST – TOP (2011), Eco – Școala (2014, 2016, 2018, 2020), Membră în Rețeaua Școlilor Democratice (din 2019), școală pilot în domeniul Educației Media (din 2021), școală pilot în Consorțiul Bazelor de Practică Pedagogică (din 2021), școală pilot pentru implementarea catalogului electronic (din 2021). Prin performanțele obținute în competițiile naționale și internaționale de informatică și robotică, implementând constant noi tehnologii în educație, prin crearea de softuri și resurse educaționale deschise, dezvoltând ateliere de robotică ce inspiră elevii pasionaț de STEM, LIIS cum îi spun apropiații, este unul dintre brandurile educaționale ale Iașului.
Pe lângă performanțele de care dau dovadă de la înfiițarea lor, acum 3 ani, echipele de robotică ale liceului sunt un facilitator al educației STEM în școli.
Atelierele de robotică CyLiis sunt o experiență complexă de învățare, o lume în care ideile elevilor se transformă în roboți
Atelierele de robotică CyLiis sunt o experiență complexă de învățare, o lume în care ideile elevilor se transformă în roboți. În prezent, în acest spațiu deschis, de învățare vizibilă, își desfășoară activitatea echipele de robotică CyLiis și Peppers, exersând proiectarea și printarea 3D, design-ul grafic, unde elevii pasionați și creativi transformă zi de zi LIIS într-un un reper al performanței și inovației în educația STEM din România. Liceul a construit și construiește viitorul pentru elevii săi și pentru comunitate, implicându-se în digitalizarea educației. „Implementând propriul catalog electronic E – Study oferit gratuit elevilor și părinților în anul 2020, am marcat nevoia integrării rezultatelor evaluării și a tuturor informațiilor/resurselor care susțin învățarea în sisteme electronice. Înființarea în 2021 a grupului de lucru – Departamentul eLIIS în vederea creării și dezvoltării resurselor educaționale deschise, precum și a organizării evenimentelor de diseminare a acestora au consolidat rolul Liceului Teoretic de Informatică unui adevărat cluster de resurse digitale și experiențe E-Learning în comunitatea educațională.
Am creat începând cu anul 2.000 peste 40 de softuri educaționale, ghiduri metodice și am asigurat un transfer constant de experiențe didactice inovative. Am dat startul digitalizării educației la Iași și am continuat inițierea competițiilor care promovează realizarea de resurse didactice utilizând tehnologia: Concursul Național > (inițiat în 2003), Concursul Național > – inițiat în 2007, Concursul Interjudețean – inițiat în 2005 și Concursul Județean > – inițiat în 2005”, mai arată prof. Adina Romanescu.
Doar în 2021 au fost organizate peste 30 de conferințe, evenimente, workshop-uri și au fost publicate 5 lucrări
Doar în 2021 au fost organizate peste 30 de conferințe, evenimente, workshop-uri și au fost publicate 5 lucrări. „Menționez ghidul eLIIS – Resurse educașionale și instrumente privind învățarea on-line, realizat de către 38 de profesori din cancelaria LIIS care poate fi descărcat gratuit de orice profesor din țară la link-ul: http://www.liis.ro/Documents/download/eLIIS_ghid_resurse.pdf. Liceul s-a implicat, începând din 2003, în implementarea a peste 40 de proiecte finanțate de Comisia Europeană. În acest an școlar vom avea în derulare nouă proiecte europene cu finanțare neramburasabilă. Redefinim în fiecare an excelența, producem inovații în mediile de învățare și dezvoltare împreună cu elevii noştri și atragem mereu în povestea LIIS oameni excepționali și inspiraționali, specialiști din companiile IT, finanțări europene, oportunități de dezvoltare, pentru a oferi elevilor noștri, un mediu modern și performant, în care să se conecteze la viitorul lor”, a conchis prof. Adina Romanescu, manager Liceul de Informatică Iași.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.