România exportă mii de tone de carne către Uniunea Europeană și importă din țări din Africa
O statistică îngrijorătoare este dată publicării de DSVSA Alba care susţine faptul că județul Alba a exportat mii de tone de carne dar și de lapte sau miere către țări din Uniunea Europeană. În schimb, în primele 9 luni din 2021, România a importat alte câteva mii de tone de carne din țări din Africa.
Pare că mâncăm tot mai rău și tot mai mult din export, iar statisticile oferite ar trebui să fie îngrijorătoare pentru aleșii neamului.
România exportă mii de tone de carne către Uniunea Europeană
Așadar, cei de la DSVSA Alba au oferit mai multe detalii despre drumul cărnii din județ. Specialiştii susţin că din unitățile din judeţul Alba pleacă, către export în Uniunea Europeană, mii de tone de carne dar și lapte sau miere.
„Peste 10.000 de tone de carne, produse din carne, lapte, produse din lapte şi miere au fost exportate de la unităţile din industria alimentară din judeţul Alba, în special pe piaţa europeană de produse alimentare, dar şi în ţări terţe. Produsele exportate provin de la unităţi autorizate din judeţ şi au fost expertizate şi certificate de către medicii veterinari ai DSVSA Alba”, se menţionează în comunicat.
Cifrele oferite sunt cele din primele 9 luni ale anului 2021. Așadar, de la începutul anului, Alba a exportat 8.549 de tone de carne. Principalele produse exportate de români sunt cele din carne de pasăre. Exportăm în țări precum Spania, Polonia, Franţa, Ungaria şi Germania, 781,5 tone de produse din carne în Austria, Polonia şi Spania, 2.959,98 tone de lapte şi produse din lapte în Franţa, Ungaria, Olanda, Slovenia, Croaţia şi Polonia, dar şi 570,104 tone de miere în China, Republica Moldova, Polonia, Franţa, Cehia, Germania şi Spania.
Importam mii de tone de carne din Africa, din țări precum ar fi Congo sau Ghana
Pe de altă parte, în județul Alba ajung mii de tone de provieniență internațională. Așadar, se importă mii de tone de carne din Congo sau Ghana, țări din Africa. În total am importat 8000 de tone din Marea Britanie, Macedonia, Italia, Bulgaria, Franţa, Estonia, Lituania, Letonia, Austria, Malta şi Slovenia, precum şi 1.501,7 tone de produse din carne din Polonia, Spania, Austria, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie şi Norvegia.
S-au importat şi 132,275 de tone de lapte şi produse din lapte din Cipru, Germania, Spania, Ungaria şi Belgia. Mierea, în cantitate totală de 132,274 de tone, a fost importată din Israel, Japonia şi Austria.
„Inspectorii sanitar-veterinari din cadrul DSVSA Alba îşi manifestă sprijinul în ceea ce priveşte efectuarea în condiţii de siguranţă alimentară a comerţului intracomunitar”, mai precizează Biroul de presă al DSVSA Alba.
România ar putea intra într-o criză alimentară, susține un fost ministru al Agriculturii
Pe de altă parte, România ar putea fi lovită, în viitorul apropriat de o criză de alimente. Cel care a făcut anunțul este fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea care susține că sunt mai multe motive pentru care acest lucru s-ar putea produce. Printre motivele invocate sunt lipsa irigațiilor dar și prețul tot mai mare pentru îngrășăminte:
„Aceste lucrări trebuiau făcute la timpul potrivit, în aşa fel încât să asigurăm factorul apă, factor de vegetaţie esenţial existenţei plantelor şi omenirii. Acest sistem nu a fost realizat iar factorul important de vegetaţie este sub restricţie care va determina scăderea producţiei sau inexistenţa ei pe anumite suprafeţe, datorită schimbărilor climatice”, a spus Petre Daea, fost ministru al Agriculturii.
Nu este singura voce din domeniu care anunță această criză. Agricultura ar avea de suferit, susțin și mai mulți fermieri.