România exportă gaze naturale la prețuri de vară și importă la preț de iarnă

de: BZI.ro
11:25, 06 iun. 2022

România exportă gaze naturale într-un context dificil pentru toată Europa. Totuşi, dezastrul nu stă în faptul că țara noastră este un exportator ci în faptul că oficialii vând la prețuri mici şi cumpără la prețuri mari.

Recent, premierul României a menţionat faptul că România poate fi independentă energetic datorită gazelor naturale din Marea Neagră. Totuși, șmecheria pare că nu funcționează tocmai în parametri normali.

România exportă gaze naturale ieftin și exportă scump

În 2021 România a exportat gaze naturale în valoare de 250 de milioane de euro, potrivit unei statistici făcute de INS. Aceste cifre înseamnă de 15 ori mai mult decât în 2020. ANRE arată că țara a exportat aproximativ 0,8 miliarde de metri cubi de gaz natural ceea ce reprezintă o cifră de 5 ori mai mare decât în 2020. Exporturile au crescut exponențial din aprilie 2020. Toată cantitatea exportată reprezintă 6% din consumul intern al țării.

” Este imposibil ca la această valoare de export să nu fie inclusă producţie internă. În lunile de vară s-a văzut clar creşterea exporturilor, cel mai probabil cantităţile fiind înmagazinate în Ungaria şi apoi importate local, dar la preţurile de iarnă“, spun specialiştii din sector.

În traducere, ceea ce spun specialiștii este faptul că țara vinde gaz natural la preț de vară, adică un preț scăzut, şi cumpără iarna la un preț mult mai mare. Această practică ar trebui să înceteze şi să fie supusă reglementărilor interne. Este extrem de greu de înţeles cum românii îşi pun piedică singuri. În trecut, ministrul Energiei, Virgil Popescu afirma faptul că în cadrul ANRE ar exista un cartel care negociază cu cei din industria de profil. Declarațiile făcute de oficial venea în contextul în care facturile românilor erau triple comparativ cu perioada precedentă. Până în aceste momente autoritățile nu au ”decapitat” niciun oficial din ANRE.

Rusia sub imperiul sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană

Contextul în care acest lucru se întâmplă este unul extrem de dificil în plan internaţional. Uniunea Europeană a impus mai multe sancţiuni Rusiei, inclusiv din punctul de vedere al importurilor de gaze naturale. În acest fel sunt tot mai multe state care resimt pe plan intern efectele limitării cantităților de import. Vorbim de creșteri generalizate ale prețurilor la alimente, sau alte servicii. Recent, UE a impus un embargo asupra pretrolului din Rusia.

Din aceste considerente, nemții vor plăti mai mult la facturi, o arată o statistică. Aceeași statistică menţionează că pierderile se vor ridica la suma de 5 miliarde de euro anual. Acest lucru înseamnă o nouă taxă pe gaze naturale, taxă care va fi impusă utilizatorilor casnici dar și firmelor.

Cu toate acestea, Rusia pare că o duce bine, oficialii de la Kremlin transmiţând că îşi vor concentra exporturile către țările care nu au impus sancțiuni. Vladimir Putin și-a concentrat exporturile în țări precum India și China. Din considerentul că prețul la gaze naturale și la petrol a crescut, Rusia exportă cantități mai mici, dar câștigă mai mult.

Revenind la nivel național, faptul că România exportă gaze naturale la prețuri mici și le importă la prețuri mari ar trebui să fie o temă de lucru pentru procurorii din România.