România este prima ţară din Europa unde se va implementa noua tehnologie americană de reactoare modulare mici
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat astăzi, 29 iunie, că România este prima țară din Europa în care va fi implementată noua tehnlogie americană de reactoare modulare mici, după cum relatează Agerpres.
„La selectarea aceasta s-a ajuns fiindcă în marja COP 26 de la Glasgow am avut o întâlnire cu domnul Kerry, însărcinatul special al Guvernului SUA pentru proiecte de prevenire a schimbărilor climatice, şi înainte au existat adunări, contacte între ministerele de resort, dar atunci ne-am hotărât împreună să mergem pe această cale. România este prima ţară din Europa unde se va implementa noua tehnologie americană de reactoare modulare mici, deja se face primul pas, se merge spre o proiectare, după care vom implementa efectiv aceste reactoare.
14 milioane de dolari pentru susținerea studiilor de inginerie și proiectare
Se ştie deja unde va fi amplasat primul reactor. În afară de a avea noi acces la această tehnologie şi de a primi astfel de reactoare modulare, vom fi în situaţia după câţiva ani să producem noi astfel de reactoare şi să le punem la dispoziţia altor aliaţi şi parteneri. Cu certitudine, dacă ne facem treaba aşa cum trebuie, vom deveni primul stat din Europa care implementează efectiv această tehnologie”, a spus şeful statului, în marja Summitului NATO de la Madrid.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la Summitul NATO de la Madrid.
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea studiilor de inginerie şi proiectare în vederea implementării de către România a unei centrale cu tehnologie SMR (Small Modular Reactor, reactoare modulare mici), prima de acest fel, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, Casa Albă.
Unde va fi amplasat primul reactor
Primul reactor modular mic din România va fi amplasat la Doiceşti, în judeţul Dâmboviţa, anunţul fiind făcut la sfârșitul lunii mai, de ministrul Energiei, Virgil Popescu, alături de secretarul adjunct american al Departamentului pentru energie, David Turk şi Charge dAffairs al SUA David Muniz. Centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an. „Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate”, a transmis ministrul Virgil Popescu
Reprezentanţii Ministerului Energiei au precizat că amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica şi evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.
Proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunităţii
Proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunităţii pe care o deserveşte şi va genera prosperitate continuă pentru industria şi economia regională.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Energiei, tehnologia SMR a NuScale, prima şi singura tehnologie SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei SUA de Reglementare Nucleară în august 2020, are în acelaşi timp şi cele mai avansate planuri de implementare, cu contracte deja confirmate pentru dezvoltarea componentelor sale.