România este pe primul loc în Europa după numărul de angajați predispuși la sărăcie

de: George Cristian
08:45, 09 oct. 2020

România ocupa un rușinos loc 1 în Europa referitor la numărul de angajaţi predispuși la sărăcie. Conform unui studiu făcut de Friedrich-Ebert-Stiftung România, România are un procent de 15.7% în 2019 referitor la numărul angajaţilor care sunt predispuşi la sărăcie.

Media din Uniunea Europeană este de 8.9%. În aceste condiţii observam că România este la o distanţă deosebi de mara comparativ cu media europeană.

Angajaţii romani sunt predispuși la sărăcie

În pofida faptului că în ultimii ani s-a observat o îmbunătăţire a situaţiei din România, numărul angajaţilor care sunt predispuşi la sărăcie este în continuare ridicat, afirma specialiştii.

„Deşi situaţia s-a mai îmbunătăţit din 2015, continuăm să înregistrăm cele mai mari ponderi din UE ale angajaţilor expuşi riscului de sărăcie”, precizează sursa citată.

În anul 2015, ponderea celor aflaţi în risc de sărăcie era de 18,8%.

România ocupa al doilea loc în Uniunea Europeană la creşterea productivităţii

În aceeaşi statistică se vorbeşte şi despre ritmul de creştere a productivităţii. Conform specialiştilor, ţara noastră ocupa locul al doilea, după Irlanda, în Uniunea Europeană cu o creştere de 42,6%.

„Ideea conform căreia munca îţi asigură bunăstarea şi, implicit, oamenii săraci sunt cei care nu vor să muncească, este mai puţin adevărată în România decât oriunde în Europa. Toate aceste lucruri se întâmplă deşi în ultimii ani productivitatea angajaţilor din România a crescut în mod considerabil”, comentează autorii infograficului.

România va înregistra o scădere economică accentuată

Economia românească este puternic afectată de pandemia de COVID-19. După o perioadă în care majoritatea afacerilor au fost închise în perioada de urgenţă, economia a suferit un puternic şoc. Banca Mondială pentru Europa şi Asia Centrală a oferit noi date economice pentru ţara noastră.

ECA a publicat miercuri date despre economia din România. Oficialii arată faptul că economie se va contracta cu 5.7% în 2020, dar în 2021 ar putea înregistra o relansare de 4.9%.

Evoluţia economiei va depinde de evoluţia crizei sanitare

ECA sublineaza faptul că evoluţia economiei mondiale şi din România este strâns legată de evoluţia crizei sanitare dar şi de impactul stimulentelor economice şi a consecinţele stimulentelor adoptate la nivelul Uniunii Euopene.

În altă ordine de idei, Banca Mondială se aşteaptă ca deficitul fiscal ar putea ajunte la 9.1% în 2020, cu aproape 6% mai mare decât nivelul de 3.6% planificat înainte de criză