România este în doliu! A murit cel mai iubit profesor și academician

de: Redacția BZI
12:20, 30 dec. 2024

România se află în doliu după dispariția unuia dintre cei mai apreciați academicieni ai săi, profesorul și lingvistul Alexandru Niculescu, care a murit la vârsta de 96 de ani.

O personalitate de referință în domeniul lingvisticii românesti și un adevărat simbol al exilului românesc, Alexandru Niculescu a fost un om de știință de talie internațională, al cărui impact se resimte în rândurile academicienilor din întreaga lume.

România este în doliu! A murit cel mai iubit profesor și academician

Născut în România, Niculescu a început să-și construiască o carieră impresionantă încă din tinerețe. După ce a absolvit Facultatea de Litere din București în 1950, a început să predea la universitatea de la care și-a început călătoria academică. Timp de 35 de ani, a fost cadru didactic la Universitatea din București, specializându-se în lingvistica romanică și românească. Munca sa de cercetare și dedicarea pentru studierea limbii române l-au consacrat rapid ca un adevărat expert în domeniu.

Totuși, regimul comunist din România nu a fost prielnic pentru libera exprimare și pentru cercetarea academică în mod liber. În 1985, în contextul unui climat politic represiv, Alexandru Niculescu a cerut azil politic în Franța, la Paris. Această decizie a marcat un moment decisiv în viața sa, fiind astfel nevoit să se stabilească în exil. Însă, chiar și de la distanță, el a continuat să joace un rol activ în viața academică internațională. Stabilit în Franța, Niculescu a devenit o voce importantă a intelectualilor români din exil, fiind o prezență constantă în dezbaterile referitoare la situația din România și la procesul de schimbare a regimului comunist.

După stabilirea la Paris, Alexandru Niculescu a continuat să se implice în educația și cercetarea lingvistică. A devenit profesor asociat la Universitatea Paris IV – Sorbona, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din lume. De asemenea, a predat la universități de renume din Viena și Padova și a fost autorul unui concurs în urma căruia a obținut prima catedră de limbă română la Universitatea din Udine, Italia. A fost, astfel, un pilon al promovării limbii și culturii române pe plan internațional, fiind recunoscut pentru contribuțiile sale esențiale în domeniul lingvisticii și filologiei.

Printre lucrările sale de referință se numără studiile și cercetările privind limba română și istoria sa lingvistică. La 89 de ani, Niculescu a finalizat și ultima sa lucrare majoră, „Creștinismul românesc. Studii istorico-filologice”, care a fost apreciată atât în România, cât și în Franța și Italia. Cu toate acestea, a fost regretabil că la momentul respectiv în România nu a beneficiat de toată recunoașterea cuvenită pentru contribuțiile sale.

Mesaje de condoleanțe au venit din partea colegilor săi din lumea academică, dar și din partea altor personalități publice care l-au apreciat profund pe Alexandru Niculescu. Ionuț Vulpescu, cunoscutul politolog și academician, a transmis un mesaj emoționant pe rețelele de socializare.

Alexandru Niculescu va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut ca un om de știință devotat și ca un spirit liber care, chiar și în exil, a continuat să fie o sursă de inspirație și cunoaștere pentru toți cei care au avut privilegiul de a-i asculta lecțiile și de a-i citi lucrările. Vă aducem aminte că în ultimele zile s-au stins nume sonore internaționale, printre care Jimmy Carter, Charles Dolan și Linda Lavin.