România are unul dintre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană! Loc rușinos ocupat de țară

de: George Cristian
10:35, 10 feb. 2021

Conform unui raport publicat de Eurostat, România este ţara care oferă unul dintre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană. Conform statisticii publicate de instituţie, românii au al treilea cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană.

Conform raportului, pe data de 1 ianuarie 2021, românii încasau un salariu minim brut pe economie de 2.230 de lei.

România este codașa salariilor minime din Uniunea

Angajaţii din România au multe motive de supărare. Vorbim despre faptul că aceştia au al treilea cel mai mic salariu minim brut din Uniunea Europeană. Mai puţini decât românii câștiga doar bulgarii şi ungurii. Salariul minim brut pe care îl încasează un român este de 2.230 lei, asta înseamnă că salariul net porneşte de la 1.346 lei, firma suportând un salariu întreg de 2.280 lei.

Guvernul Cîțu a decis majorarea salariului minim pe economie cu aproximativ 40 de lei. Decizia este una insuficientă şi face parte din deciziile controversate luate de Guvernul Cîtu în acest an, cum ar fi tăierea voucherilor, anularea creșterii pensiilor, anularea reducerilor gratuităţilor pe CFR a studenţilor.

Potrivit Eurostat, la 1 anuarie 2021, salariul minim brut din România, de circa 458 de euro, era al treilea din coadă, în UE. Mai mici erau salariile minime din Bulgaria (332 euro) și Ungaria (442 euro).

Care sunt cele mai mari salarii minime din Uniunea Europeană

România se clasează pe o poziţie ruşinoasă în Uniune Europeană. La polul opus se situează țări ca Luxemburg, Irlanda, Olanda care au salarii minime de 2.202 euro, 1.724 euro respectiv 1.685 euro. O altă ţară cu un salariu minim pe economie relativ ok este Spania, tară cunoscută pentru numărul ridicat de români care locuiesc. Aceştia au un salariu minim de 1.108 euro pe lună. În schimb, în Franța un angajat poate încasa un minim de 1.555 de euro iar în Germania un minim de 1.614 euro

În 6 țări din cele 27 de state membre UE nu exista un sistem național al salariului minim pe economie: Italia, Finlanda, Damenarca, Suedia, Austria, Cipru.

Una peste alta, la nivel de numărul de angajaţi care câștiga mai mult decât salariul minim pe economie, România nu străluceşte. Din aceste considerente, în țară există mai mulţi salariaţi care câștigă minimul pe economie decât cei care au venituri mai mare. Procentul în România este de 61%, în Luxemburg și Olanda procentul este de 57% iar în Irlanda şi Germania procentul este de 53% respectiv 52%

În România, însă, nici câștigul median nu este mare, motiv pentru care avem o proporție mai mare a salariului minim față de venitul median decât au țări bogate ale UE. Așa se face că în România salariul minim este 61% din venitul median, iar în Luxemburg și Olanda salariul lor minim este de 57% din venitul lor median, în Irlanda proproția este de 53%, iar în Germania, de 52%.

În esență, venitul median exprimă nivelul de referință în jurul căruia se grupează majoritatea veniturilor din țară, deasupra acestuia se situează jumătate din venituri, iar dedesubt cealaltă jumătate, conform starupcafe