România ar putea experimenta 5 luni de vară până la sfârșitul secolului. Experții avertizează că numărul zilelor de caniculă este în creștere alarmantă

de: Denisa Madalina
18:00, 12 oct. 2024

Vara lui 2024 a fost cea mai călduroasă din istorie, iar experții avertizează că numărul zilelor consecutive de caniculă va crește în decadelor următoare.

Este posibil ca, până la finalul secolului, sudul României să experimenteze chiar cinci luni de vară.

România ar putea experimenta 5 luni de vară

Specialiștii prognozează schimbări climatice semnificative până la sfârșitul acestui secol. Cel mai pesimist scenariu indică posibilitatea ca în sudul țării să avem până la cinci luni de vară cu episoade caniculare.

De exemplu, luna septembrie din acest an a fost cea mai călduroasă înregistrată vreodată. Numărul valurilor de căldură a crescut în România, iar se așteaptă ca această tendință să se intensifice în următoarele decenii.

Conform scenariului cel mai pesimist, durata valurilor de căldură ar putea ajunge la 160 de zile pe an în sud și sud-estul României și la 100 de zile în regiunile centrale și de nord. Aceasta înseamnă zile consecutive cu temperaturi extrem de ridicate, care vor remodela peisajul climatic.

Zilele în care se ating 35 de grade Celsius în septembrie devin tot mai frecvente, iar primăverile încep să aducă temperaturi de peste 30 de grade Celsius din ce în ce mai des.

Aceste valuri de căldură au un impact negativ asupra agriculturii, pun în pericol siguranța alimentară, agravează seceta, epuizează resursele de apă și cresc riscul incendiilor de vegetație.

Din 1958 până în 2023, temperatura medie anuală în România a crescut cu aproximativ 2,1 grade Celsius, o creștere cu peste 0,3 grade Celsius față de media globală.