România ar putea deveni independentă energetic în cinci ani, susține Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că, prin măsurile luate, Guvernul are certitudinea că într-o perioadă nu mai mare de cinci ani de zile România poate deveni cu adevărat independentă din punct de vedere energetic.
„Avem asumată şi, mai presus de toate, avem oportunitatea ca prin măsurile pe care le luăm, prin investiţiile pe care le facem, să devenim cu adevărat independenţi atât din punct de vedere energetic, cât şi din punct de vedere al asigurării resursei de gaze. Au fost luate măsuri concrete, avem certitudinea că, într-o perioadă nu mai mare de cinci ani de zile, să putem să devenim cu adevărat independenţi din punct de vedere energetic. Aici sunt două chestiuni foarte importante pe care trebuie să derulăm toate proiectele noastre. Primul este dezvoltarea de noi capacităţi de producţie a energiei electrice şi ceea ce este la fel de important – dezvoltarea infrastructurii pentru transportul energiei electrice”, a afirmat şeful Executivului, la Romanian Business Leaders Summit 2022.
Nicolae Ciucă, despre Legea offshore
Cât priveşte resursele de gaze, şeful Executivului a subliniat importanţa adoptării Legii offshore de către Parlament.
„În ceea ce priveşte resursele de gaze, astăzi, (…) se va aproba Legea offshore în Parlamentul României. Vom crea, astfel, predictibilitatea şi posibilitatea ca investiţiile, atât în exploatarea resurselor offshore, cât şi onshore, să poată să demareze. De altfel, primul proiect va demara luna viitoare. Este vorba de investiţiile pe care compania Black Sea Oil & Gas le-a făcut în Marea Neagră şi, după întâlnirea de ieri, avem certitudinea că la sfârşitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz extras din Marea Neagră, care va intra în sistem. Sigur, urmează celelalte, care ţin de investiţii, de o perioadă de lucru la nivelul celor două companii OMV – Petrom şi Romgaz.
Există deja discuţiile şi proiectele asigurate, astfel încât, nu mai târziu de sfârşitul anului 2026, începutul anului 2027, să avem resursa de gaz necesară atât pentru asigurarea independenţei necesare pentru economia românească, pentru consumul public, cât şi pentru a putea să dezvoltăm ramuri în industria petrochimică şi, de ce nu, să exportăm gaz”, a explicat prim-ministrul.
Premierul României a discutat și despre domeniul energiei verzi
El s-a referit şi la proiectele menite să dezvolte domeniul energiei verzi.
„Pentru că vorbim de energie verde este foarte important să subliniem discuţiile care au avut loc şi modul în care mediul de afaceri vine cu proiecte pentru partea de dezvoltare a parcurilor eoliene, a parcurilor fotovoltaice. Sunt elemente concrete, care vin să contribuie substanţial la partea de modernizare şi asigurare a energiei verzi, a energiei din surse regenerabile, ceea ce pentru noi, vă spun fără niciun fel de reţinere, reprezintă un grad mare de optimism, pentru că am văzut foarte multă concentrare în acest sens, foarte multă dinamică. Există proiecte, există partea aceasta de comunicare. Şi, mai presus de toate, există atât banii, cât şi cadrul necesar asigurat ca ele să poată să se dezvolte. Construirea insulelor ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deşeurilor la nivel local, alături de centrele integrate de colectare separată pentru marile oraşe şi instalaţiile de reciclare a deşeurilor sunt proiecte lansate în acest an. De asemenea, mobilitatea urbană şi modernizarea CFR vor întregi eforturile Guvernului de a oferi perspectivele unui transport verde, unui transport modern”, a susţinut Ciucă.