România ar putea deveni bază de antrenament pentru soldaţii ucraineni

de: BZI.ro
11:32, 20 apr. 2022

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a afirmat că soldații ucrainieni vor fi antrenați în alte țări de către specialiștii din NATO. România ar putea deveni o bază de antrenament pentru soldații ucrainieni.

Asta în condiţiile în care atât Uniunea Europeană cât și SUA acordă ajutor militar în Ucraina. De exemplu SUA a anunțat un ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari. Uniunea Europeană acordă și ea ajutor în valoare totală de sute de milioane de dolari.

România poate deveni bază de antrenament pentru soldații ucrainieni

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a precizat că soldații ucrainieni vor fi antrenați de NATO în contextul războiului din țara vecină. Deși nu a spus cu subiect și predicat, România ar putea deveni bază de antrenament pentru acești soldați.

„Un număr mic de ucraineni vor fi instruiţi în folosirea tunurilor Howitzer şi după aceea vor fi trimişi înapoi în ţara lor pentru a-şi pregăti colegii”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Tunurile la care face referire purtătorul de cuvânt sunt de fabricație militară şi fac parte din pachetul de ajutor militar pe care SUA îl trimite în Ucraina. Cu toate că funcționarea tunurilor nu este neapărat o mare necunoscută pentru ucrainieni (NATO folosește tunuri cu obuzuri de 155 mm, iar Ucraina de 152 mm), există o necesitate de instruire a soldaților ucrainieni.

Opţiunile NATO nu sunt foarte multe, printre țările care îi poate instrui pe soldați s-ar regăsi Polonia, România, sau Bulgaria. Despre Ungaria nu poate fi vorba mai ales în contextul în care Viktor Orban a câștigat alegerile și a anunțat că nu susţine Ucraina și că nu va livra echipament militar.

Este bine că România să găzduiască baze militare de antrenament pentru soldații din Ucraina?

Dacă România găzduiește baze militare de antrenament pentru soldații din Ucraina ar însemna o expunere în plus a țării. În condiţiile în care Rusia a transmis nenumărate avertismente către liderii occidentali că orice acțiune interprinsă de aceștia ar putea fi considerată ca o declarație de război, este de așteptat ca și de această dată reacția de la Kremlin să fie una vehementă. De altfel, Moscova a făcut o listă cu țările care au trimis mercenari să lupte în războiul din Ucraina. România se află pe o poziție fruntașă după Polonia, Canada sau SUA.

În replică, MAE a transmis că nu deține date referitoare la mercenarii care ar putea lupta în Ucraina:

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră de presă adresate Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cu privire la declaraţiile făcute de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Federaţia Rusă despre presupusa existenţă a unor „mercenari” români în Ucraina, vă comunicăm următoarele: MAE nu deţine date în sensul celor vehiculate de autorităţile ruse în declaraţiile sus-menţionate.

Oricum, au mai existat tensiuni în momentul în care la începutul războiului o aeronavă militară ucraineană a aterizat de urgență pe aeroportul din Bacău.  Așadar, în tot acest context extrem de dificil, faptul că România ar putea avea baze de antrenament pentru soldații ucrainieni ar putea duce la mai multe tensiuni decât există acum.