România a avut cea mai slabă creștere economie din Uniunea Europeană, de doar 0,1%

de: cristian.george
13:42, 06 sept. 2024

La nivel de economie, România nu excelează pentru că actuala creștere, de doar 0,1%, plasează țara noastră la coada clasamentului din Uniunea Europeană. La polul opus stă Polonia, cu o creștere de 1,5% și Grecia cu o creștere de 1,1%.

De altfel, specialiștii economic au tras un semnal de alarmă asupra faptului că România ar putea intra în recesiune în 2025 dacă situația nu se redresează.

România a avut cea mai slabă creștere economie din Uniunea Europeană

Economia zonei euro și a Uniunii Europene a avut o creștere ușoară în trimestrul doi al anului, în comparație cu primele trei luni, însă România a obținut cea mai slabă performanță economică din întregul bloc comunitar, conform datelor actualizate publicate vineri de Eurostat.

Conform acestor date, Produsul Intern Brut al celor 20 de țări care utilizează moneda euro a crescut cu 0,2% între aprilie și iunie 2024, în comparație cu trimestrul precedent. Această creștere este puțin mai redusă decât estimarea inițială de 0,3%, publicată anterior de Eurostat. Oficiul European a revizuit și cifrele pentru Uniunea Europeană, care a raportat o creștere economică de 0,2% în al doilea trimestru, față de estimarea inițială de 0,3%.

În ceea ce privește statele membre, Polonia (1,5%), Grecia (1,1%) și Țările de Jos (1%) au înregistrat cele mai mari creșteri ale PIB-ului. Pe de altă parte, Portugalia și România au avut cele mai mici creșteri economice, de doar 0,1% în al doilea trimestru, potrivit Eurostat.

De asemenea, Eurostat a publicat vineri date privind evoluția ocupării forței de muncă în al doilea trimestru. Conform acestor date, numărul de angajați a crescut cu 0,2% în zona euro și cu 0,1% în Uniunea Europeană față de trimestrul precedent, în timp ce România a înregistrat cea mai mare scădere a ratei de ocupare a forței de muncă de la un trimestru la altul.

PIB-ul României a crescut cu doar 0,1% în T1/2024

Conform datelor publicate anterior de Institutul Național de Statistică, în trimestrul al doilea din 2024, Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creștere reală de 0,1% comparativ cu primul trimestru al aceluiași an. În comparație cu trimestrul al doilea din 2023, PIB-ul a crescut cu 0,8%, atât în varianta brută, cât și în cea ajustată sezonier.

Pentru trimestrul al doilea din 2024, PIB-ul ajustat sezonier a fost estimat la 430,772 miliarde lei la prețuri curente, ceea ce reprezintă o creștere de 0,1% față de primul trimestru și o creștere de 0,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. În primele șase luni ale anului 2024, valoarea PIB-ului a fost estimată la 853,781 miliarde lei, în creștere cu 1,5% în termeni reali comparativ cu prima jumătate a anului 2023.

În varianta brută, PIB-ul din trimestrul al doilea 2024 a fost estimat la 408,039 miliarde lei, înregistrând o creștere de 0,8% față de aceeași perioadă a anului anterior, iar pentru primele șase luni din 2024, PIB-ul a fost de 756,910 miliarde lei, în creștere cu 0,7% față de perioada similară din 2023. Așadar, economia din România a avut o creștere slabă comparativ cu alte state din Uniunea Europeană, lucru ce poate da ”fiori” cetățenilor. O eventuală recesiune economică ar împinge țara într-un colaps mai ales că datoria publică a României a depășit 50% din PIB.