Neurotransmițători: cine sunt și care sunt rolurile lor
Rolurile cruciale ale neurotransmițătorilor. Mulți oameni de știință sunt de acord că creierul este un organ formidabil de o complexitate frumoasă. Într-adevăr, mai multe molecule sunt secretate acolo și au o influență asupra diferitelor acțiuni și funcții ale corpului uman. Acestea sunt neurotransmițătorii!
Astfel, aceștia au o acțiune directă asupra memoriei, sentimentelor de bine etc. Așadar, trebuie sa înțelegeți că memoria sau emoțiile nu ar fi posibile fără acești neurotransmițători.
În plus, ei pot fi influențati de mulți factori externi, inclusiv dieta, de exemplu.
Cu alte cuvinte, se poate spune că neurotransmițătorul este un substrat prin care se transmit informații între diferiți neuroni. Este localizat în pungile membranoase mici situate la capătul unui neuron.
În general, neurotransmițătorul este produs de un curent electric în vid între doi neuroni.
Ulterior, acest neurotransmițător se va atașa de receptorii unui alt neuron, astfel încât informațiile să fie partajate înainte de a fi returnate la sursa originală. Prin urmare, prin acest sistem, fluxurile electrice sunt difuze în sistemul nervos.
Rolurile cruciale ale neurotransmițătorilor
Particularitatea neurotransmițătorilor este viteza de acțiune a acestora și aceasta este întotdeauna observată în aceeași direcție cu aceleași repercusiuni.
Există o mare varietate de neurotransmițători în sistemul nervos central. Nu ar fi posibil să trăim fără neurotransmițători, deoarece ei sunt cei care se coordonează între creier și restul corpului.
Nu veți putea gândi fără ei, să nu mai vorbim de a vă exprima, de a crea amintiri etc. pe scurt, se poate spune că funcționarea organismului depinde în mare măsură de ei.
Neurotransmițătorii există sub multe forme și diferite substraturi pot îndeplini această funcție în creier.
În acest sens, alimentele nu trebuie neglijate, deoarece anumite substanțe pot fi extrase din acestea pentru a fi neurotransmițători.
Acest lucru este posibil prin trecerea lor prin bariera sânge-creier înainte de a fi atrași de neuroni.
Există multe exemple pentru a ilustra:
Acidul glutamic
Glicină
Aceste substanțe sunt foarte des prezente în proteine. Acest lucru evidențiază încă o dată importanța hranei pentru buna funcționare a organismului, și mai ales a creierului.
Alți neurotransmițători nu au o structură atât de simplă și, prin urmare, sunt produși prin asocierea mai multor substraturi.
Acestia sunt, de exemplu:
vitamine
minerale
Este dificil să inventariezi funcțiile neurotransmițătorilor, deoarece acestea sunt numeroase. Numeroase experimente au făcut posibilă evidențierea anomaliilor comportamentale atunci când sunt influențați neurotransmițătorii.
Acestea includ, de exemplu:
depresiune
agresivitate
anxietatea (care poate fi cauzată de lipsa somnului)
Rolurile cruciale ale neurotransmițătorilor. Neurotransmițători: 6 exemple cheie
Există mulți neurotransmițători care acționează asupra sistemului nervos, dar unii sunt mai studiați decât alții.
Iată 6 dintre cei mai activi:
Acetilcolina: este unul dintre puținii neurotransmițători care nu provine de la un aminoacid. Este implicat în principal în managementul mișcărilor și o mare parte a funcțiilor fiziologice ale organismului. De asemenea, este recunoscut că este important în funcția de memorie și o perturbare poate genera apoi probleme de memorie.
Dopamina: acțiunea sa este legată de dezvoltarea țesuturilor, întărirea sistemului imunitar și a musculaturii. Nu este totul, deoarece dopamina joacă un rol semnificativ în creștere. Când sunteți trist, de exemplu, nivelul de dopamină scade semnificativ. În același mod, este posibilă stimularea acestuia prin mai multe activități, inclusiv sex, luând stimulente și altele. Pe scurt, acest neurotransmițător se referă la căutarea plăcerii și a emoțiilor.
Norepinefrină: acest neurotransmițător este strâns legat de dezvoltarea atenției, îl face mai sensibil și promovează asimilarea învățăturii. Când este în scădere, este posibil să observați disfuncționalități în învățare și capacitatea de a lega. S-a dovedit că cofeina este capabilă să crească semnificativ nivelul de noradrenalină. Lucrările Dr. David Magnusson de la Institutul Karolinska au arătat că nivelurile scăzute de noradrenalină pot duce în cele din urmă la un comportament deviant precum crima.
Serotonină
Serotonină: rolul său în sistemul nervos constă în reducerea ratei de descărcare a neuronilor prin blocarea acțiunilor lor. Când nivelul de serotonină atinge un prag foarte mic, au fost observate diverse disfuncții comportamentale. Agresivitatea este mai mare, subiecții reacționează impulsiv și, în unele cazuri extreme, se sinucid. De exemplu, acest lucru a fost demonstrat la ucigașii care își masacrează familiile înainte de a se sinucide. Pe scurt, acest neurotransmițător este implicat în gândirea înainte de acțiune. Când ratele sale sunt scăzute, comportamentul subiecților este afectat.
GABA: este acid gamma-aminobutiric și este unul dintre cei mai populari neurotransmițători din creier. Reduce transmiterea diferitelor semnale de la sistemul nervos. Absența lui ar putea crea o tulburare reală, ceea ce ar avea multe repercusiuni. Un nivel bun de GABA promovează calmul și reduce anxietatea. Când pragul este scăzut, este posibil să observați la subiecți semne de oboseală cronică și frică.
Adrenalina: este fără îndoială cel mai cunoscut neurotransmițător. Adrenalina începe o reacție în organism în urma unei acțiuni externe, cum ar fi stresul. Persoanele aflate sub influența adrenalinei pot avea multe reacții fizice, cum ar fi ritmul cardiac crescut și forța musculară crescută. De asemenea, respirația poate accelera și efectele sale sunt adesea sesizate în situații de teamă. Subiectul poate apoi decide să înfrunte pericolul sau să-l evite. Un nivel ridicat al acestui neurotransmițător în sistemul nervos poate fi o sursă de epuizare, lipsă de somn și chiar durere.