Roboții ne bat și la domeniul artă! Opera s-a vândut de șapte ori mai scump decât s-ar fi estimat vreodată
Un portret al matematicianului britanic Alan Turing a fost vândut joi cu un milion de euro, devenind prima operă de artă realizată de un robot umanoid vândută la licitație, a anunțat Sotheby’s, potrivit Le Figaro.
Robotul Ai-Da a devenit primul artist robotic umanoid a cărui operă de artă a fost vândută de către o importantă casă de licitaţii, Sotheby’s.
Dumnezeul inteligenței artificiale
Lucrarea, intitulată A.I. God (Dumnezeul inteligenței artificiale sau AI), creată de Ai-Da, primul artist robot din lume, a spulberat previziunile, ajungând la 1,08 milioane de dolari într-o vânzare online a casei de licitații. Tabloul a fost estimat între 140.000 și 180.000 de euro.
„Prețul de vânzare record de astăzi pentru prima operă de artă a unui artist robot umanoid vândută la licitație marchează o etapă importantă în istoria artei moderne și contemporane și reflectă intersecția din ce în ce mai mare dintre tehnologia inteligenței artificiale și piața globală de artă”, a declarat casa de licitații.
„Valoarea fundamentală a operei mele este capacitatea sa de a acționa ca un catalizator pentru dialogul despre tehnologiile emergente”, a declarat artistul robot, care se exprimă prin intermediul unei inteligențe artificiale.
Potrivit Ai-Da, „portretul pionierului Alan Turing invită privitorii să reflecteze asupra naturii divine a inteligenței artificiale și a informaticii, luând în considerare în același timp implicațiile etice și societale ale acestor progrese”.
Robot-artist-ul poartă numele de Ada Lovelace
Robotul umanoid arată ca o femeie cu ochi mari și perucă maro și este unul dintre cei mai avansați din lume. Ai-Da poartă numele Ada Lovelace, considerată o pionieră a informaticii, și a fost conceput de Aidan Meller, un specialist în artă modernă și contemporană. Acest robot-artist, care folosește inteligența artificială pentru a crea picturi și sculpturi, are camere video în ochi și mâini bionice. Acesta se mișcă și se exprimă autonom, fără intervenție umană.
Alan Turing, matematician și expert în criptare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, considerat unul dintre părinții informaticii, era îngrijorat de viitoarele utilizări ale IA încă din anii 1950.
„Tonurile întunecate și fațetele sparte ale feței” din portretul matematicianului par să sugereze «dificultățile despre care ne-a avertizat Alan Turing când vine vorba de abordarea inteligenței artificiale», a remarcat Meller. Lucrarea lui Ai-Da se întreabă „unde ne va duce puterea inteligenței artificiale și care este cursa globală pentru valorificarea acestei puteri”, a adăugat el.