Robert Cazanciuc vorbește despre Legea carantinei: „Va fi dezbătută în Parlament până vom avea garanția că îi protejează pe români“
Președintele intermar al Senatului, Robert Cazanciuc, a vorbit astăzi despre Legea carantinei. După ce a fost votată de Camera Deputaților, legea se discută acum în Senat. Robert Cazanciuc a lansat un atac la Guvern și spune că ceea ce a trimis Executivul este un act prost.
„Am avut o săptămână în care președintele a ieșit la TV ca să certe pe toată lumea. Dar Guvernul PNL a scăpat situația de sub control. Proiectul de lege elaborat de guvern este un dezastru. Dacă s-ar adopta , am avea o lege în contradicție cu constituția și practica CEDO.
Premierul s-a plâns că am amânat votarea legii până luni. E ca și cum un elev care nu a învățat în liceu și a dat bac-ul acum, dă vina pe profesori și pe comisia de examinare. Această lege trebuie să reglementeze nu mai pentru pandemia de acum, dar și pentru viitor.
Robert Cazanciuc vorbește despre Legea carantinei: Au fost seiszate mai multe nereguli
Robert Cazanciuc spune că nu doar în Parlament au fost sesizate nereguli, ci și de către ONG-uri.
„Am rugat Guvernul ca până luni să ne dea o notă de fundamentare, așa cum se întâmplă în alte state. Am cerut ministerului Justiţiei să avizeze acest proiect, pentru a arăta dacă actul normativ corespunde legii fundamentale în România şi CEDO. Am cerut aviz şi de la CSM.
Legea trebuie să fie clară, uşor de înţeles şi de aplicat, să nu dea naştere la abuzuri. Trebuie să luăm măsuri ferme şi să ne asigurăm că legea e respectată de toţi. O lege proastă nu protejează pe nimeni. O lege proastă pune în pericol pe toată lumea”, a precizat Robert Cazanciuc, care a adăugat că se va sta în Parlament până va exista garanția că legea îi protejează pe români.
Votul pentru Legea carantinării a fost amânat
Amânarea a fost făcută la solicitarea PSD pentru luni dimineața, la ora 9.30. Senatorii au avut sâmbătă pe ordinea de zi dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
Proiectul de lege a fost adoptat joi de Camera Deputaților
Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost adoptată, luni, de Guvern, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în spitale este contrară Legii Fundamentale.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a spus, luni, că în proiectul de lege adoptat de Guvernul se redefinesc „carantina” și „izolarea”, el precizând că prima este destinată persoanelor sănătoase, iar cea de-a doua, celor infectate.
„Prim proiectul de lege la care s-a lucrat până astăzi (luni – n.red.) dimineața (…) am dorit să abordăm problema mai general, nu numai pentru COVID. Am încercat să fie cât mai clare acțiunile și termenii din legea respectivă. (Proiectul de act normativ – n.red.) începe cu mai multe definiții. „Carantina persoanelor” are acum o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar.
Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată”, a spus Arafat.